ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΙΣ 11.01.2014 ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, προσκάλεσε τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους της Π.Ε. Σερρών σε συνάντηση στο γραφείο του στο Επιμελητήριο, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014. Η συνάντηση – σύσκεψη, που ήταν συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων συναντήσεων τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο του 2014, είχε ως θέμα σύμφωνα με την πρόσκληση :
•    Αποτίμηση του 2013 και στόχοι του 2014 για την Οικονομική Ανάπτυξη του Ν. Σερρών.

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών επέδωσε στους συμμετέχοντες πίνακες με τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες του Νομού, πίνακες με τις εξαγωγές και εισαγωγές, πίνακες με τις εγγραφές και διαγραφές των επιχειρήσεων της τελευταίας πενταετίας  βάσει στοιχείων του Μητρώου του Επιμελητηρίου, καθώς και πλήρη ατζέντα επί των θεμάτων συζήτησης, η οποία περιελάμβανε όλες τις προτεραιότητες που θέτει το Επιμελητήριο Σερρών και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του Νομού, ατζέντα που συνεχώς εμπλουτίζεται και διαμορφώνεται ανάλογα και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και επί της οποίας υπάρχει σύμφωνη γνώμη και των άλλων φορέων του Νομού.

    Ο κ. Μέγκλας τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός των 4989 επιχειρήσεων που έκλεισαν στο Ν. Σερρών στο διάστημα μεταξύ του 2008 και του 2013, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός αυτός δεν επιτρέπει το κλείσιμο ούτε μίας ακόμα επιχείρησης ή εργοστασίου και δίνοντας έμφαση στα 1,62 δις ευρώ που λείπουν από το ΑΕΠ του Νομού, ώστε να φτάσει το πανελλαδικό μέσο όρο, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν άμεσα παραγωγικές επενδύσεις στο Νομό που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
    Τα θέματα της συζήτησης και οι στόχοι που τέθηκαν για το 2014 επικεντρώθηκαν στα εξής:
Α. Επίλυση προβλημάτων που συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση, όπως:
–    Ρευστότητα άμεσα στις επιχειρήσεις
–    Άμεση επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ
–    Μείωση της φορολογίας και των προστίμων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις
Β. Θέματα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη του Νομού Σερρών:
•    Δημιουργία νέας ΒΙ.ΠΕ και επίλυση προβλημάτων υποδομών στην υπάρχουσα ΒΙ.ΠΕ.
•    Χωροταξικό σχέδιο Ν. Σερρών
•    Αύξηση των εναπομεινάντων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για το Ν. Σερρών και των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020), τόσο για τις δημόσιες επενδύσεις, όσο και για τα έργα των ιδιωτών – επιχειρήσεων
•    Αξιοποίηση της Γεωθερμίας
•    Σύνδεση με το φυσικό αέριο για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων
•    Πάταξη του παραεμπορίου με την ενίσχυση των υποδομών και των ελέγχων στο Τελωνείο του Προμαχώνα
•    Διόδια Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα
•    Λειτουργία Εργοστασίου Ζάχαρης Ν. Σερρών (πρόταση από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου να αναλάβει το Επιμελητήριο το μάνατζμεντ του εργοστασίου)
•    Μέτρα στήριξης Βιομηχανίας ΚΡΙ – ΚΡΙ
•    Επαναλειτουργία ΚΤΕΟ Π.Ε. Σερρών
•    Τουριστική προβολή Ν. Σερρών
•    Δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου για τα σερραϊκά προϊόντα κ.ά.
   Η δύσκολη εποχή τόσο για τη χώρα όσο και για το Ν. Σερρών καθιστά απαραίτητες σε τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιου είδους συσκέψεις, όχι μόνο μεταξύ των φορέων όσο κυρίως και μεταξύ των στελεχών – τεχνοκρατών τους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεργάζονται, να επεξεργάζονται από κοινού προτάσεις και λύσεις για τα θέματα και τα προβλήματα που είναι κοινά για όλους, δεδομένου ότι η πρόοδος του τόπου μας είναι κοινός στόχος όλων, ήταν μεταξύ των ζητημάτων – συμπερασμάτων της συνάντησης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι Βουλευτές κ.κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μενέλαος Βλάχβεης και Αφροδίτη Σταμπουλή και εκ μέρους της κ. Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά ο συνεργάτης της, κ. Ν. Κουφοτόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Δήμαρχος Ηράκλειας, κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας, κ. Δημήτρης Καλαϊτζής, εκπρόσωποι άλλων Δημάρχων και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Λεωνίδας Βαρούδης.