ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΡΣΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων το επόμενο δίμηνο. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΪΟΥ

-Άρση περιορισμών μετακίνησης πολιτών – κατάργηση, δηλαδή, βεβαιώσεων μετακίνησης & σχετικών SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας των πολιτών

-Επιτρεπτή η ατομική άθληση στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

-Λειτουργία ορισμένων ειδών καταστημάτων & υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ

-Λειτουργία υπόλοιπου λιανεμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων, τα οποία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

-Εκκίνηση μαθημάτων Γ΄ Λυκείου – Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

-Εκκίνηση δραστηριότητας στον τομέα της Εστίασης, με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί

-Λειτουργία ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας

-Ενεργοποίηση δεύτερου κύματος εργασιών της Δικαιοσύνης

-Σταδιακή απελευθέρωση υπόλοιπης οικονομικής δραστηριότητας, ανάλογα και με τις εξελίξεις

-Ενδεχόμενο άνοιγμα Δημοτικών & Νηπιαγωγείων μόνο σε περίπτωση καθοδικής πορείας της επιδημίας

Κρίνεται, τέλος, απίθανο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.