ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ

Σέρρες, 15/05/2020

Αρ. Πρωτ. 865

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα 

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Ιωάννη Βρούτση

 

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,  

Στο πλαίσιο του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, η επαναλειτουργία καταστημάτων εστίασης προβλέπεται για την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, θεωρούμε αναγκαία τη διαφοροποίηση των μέτρων για επαρχιακές πόλεις, δεδομένου του μικρότερου πληθυσμού τους και του μικρού αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν σε αυτές. 

Η άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων αυτών θεωρείται ζωτικής σημασίας τόσο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας όσο και για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας κυρίως σε επαρχιακές περιοχές, όπως είναι και ο Νομός Σερρών. 

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η επίσπευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, πολλές από τις οποίες διαθέτουν και μεγάλους εξωτερικούς χώρους, θα βοηθήσει στην αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού που παρατηρούνται σε ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες και πάρκα, καθώς αυτές θα τηρούν τους απαιτούμενους κανονισμούς, μέτρα ασφαλείας και αποστάσεις. 

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα δώσει ώθηση την τοπική οικονομία, θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και θα προσφέρει θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους για καταβολή επιδομάτων και οικονομικών ενισχύσεων.

Με σεβασμό πάντα στις απόψεις των ειδικών, διαπιστώνουμε ότι είναι δυνατή η αλλαγή του σχεδίου αποκλιμάκωσης των μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως έγινε με τις οργανωμένες παραλίες.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε θερμά όπως επανεξεταστεί η άμεση επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, κυρίως στην επαρχία, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων και λαμβάνοντας υπόψη τις δίκαιες προτάσεις που σας έχουν υποβληθεί από τις επιχειρήσεις αυτές, τις οποίες και πιστεύουμε ότι θα υλοποιήσετε. 

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών