Το Επιμελητήριο για τα νέα μέτρα

           Το Επιμελητήριο Σερρών, σε συνεργασία με Επιμελητήρια της χώρας, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σημειώνει ότι αυτά, δεν προσεγγίζουν στην λύση του προβλήματος, αλλά αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη, του οποίου οι αντοχές εξαντλούνται.

           Η Ελληνική Κυβέρνηση και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, που φέρει και την ευθύνη των λανθασμένων πολιτικών του παρελθόντος, οφείλουν να διαδραματίσουν με σύνεση τον ρόλο, που τους επιφύλαξε η ιστορία του τόπου, τις πολύ δύσκολες αυτές στιγμές.

          Οι όποιες αποφάσεις είναι ιστορικής και εθνικής σημασίας και πρέπει να είναι απόλυτα συμφέρουσες, μελετημένες και εφαρμόσιμες λόγω συνθηκών, να στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην χώρα και στις πολιτικές της.

          Λύσεις που στοχεύουν μόνο στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος και οδηγούν σε ξεπούλημα ανάγκης θα σημάνουν για την χώρα καταστροφικές συνέπειες και στραγγαλισμό των προοπτικών της.

         Το Επιμελητήριο τονίζει ότι εάν δεν βρεθεί ο τρόπος παράλληλα με την εξυπηρέτηση των αριθμητικών στόχων του προϋπολογισμού να οδηγηθούμε στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο ύφεση-έλλειμμα-δανεισμός- αύξηση δημόσιου χρέους, δεν θα λυθεί το Ελληνικό πρόβλημα. Το κλειδί  βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης και σε βοήθεια με περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό.

          Σήμερα όμως η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων, όπως διαμορφώθηκε, απομακρύνεται ηθελημένα από την έννοια της Κοινοτικής Αλληλεγγύης και εμφανίζεται να αγνοεί τις δικές της ευθύνες, για τον τρόπο δόμησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Ελλάδα φοβούμαστε ότι θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα του ελλείμματος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής λύσης, που οδηγεί σε υποκατάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής, από την πολιτική και τα συμφέροντα των ισχυρών της.

          Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερες αντιστάσεις σε θέματα που βλάπτουν τα ελληνικά συμφέροντα μέσα από ελληνικές θέσεις που θα διαπνέονται από το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας όλων των πολιτικών πλευρών.