Το Επιμελητήριο Σερρών ζητά παράταση για τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα – Επιστολή στην ΑΑΔΕ

Mε ανακοίνωσή της στις 20/10/2023, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι είναι διαθέσιμο το Μητρώο POS για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα τις καλεί σε διάστημα μόλις 10 ημερών να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

Το χρονικό περιθώριο που δίνεται στις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν στις δηλώσεις- διορθώσεις είναι εξαιρετικά σύντομο και έχει ήδη προκληθεί μεγάλη αναταραχή στους επαγγελματίες, καθώς αφενός δε γνωρίζουν αν θα προλάβουν να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες και αφετέρου ανησυχούν, μήπως η μη έγκαιρη δήλωση οδηγήσει στην επιβολή κάποιου προστίμου.

Γι’ αυτό το λόγο το Επιμελητήριο Σερρών ζητά με επιστολή του προς της ΑΑΔΕ, την οποία κοινοποιεί στην ΚΕΕΕ, να δοθεί παράταση έως τις 31/12/2023.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

 

ΠΡΟΣ: Διοικητή ΑΑΔΕ,

κο Γεώργιο Πιτσιλή

 

ΚΟΙΝ: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ POS 

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 20/10/2023 ενημέρωσε τις επιχειρήσεις ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα διορθώσεων και συμπληρώσεων στο Μητρώο POS. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα έως τις 31/10/2023, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

Η δυνατότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη για τις επιχειρήσεις, αλλά η προθεσμία των 10 μόλις ημερών που τίθεται σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την έγκαιρη ενημέρωσή τους και για την ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται εκ μέρους τους.

Δεδομένου ότι έχουμε γίνει ήδη δέκτες παραπόνων από επιχειρήσεις – μέλη μας που ανησυχούν για επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών, παρακαλούμε θερμά για την παράταση της εν λόγω προθεσμίας έως 31/12/2023, προκειμένου να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν αρχικά για τη δυνατότητα αυτή και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις στο Μητρώο POS.

Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας.

 

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών