ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ

ΠΡΟΣ:
-Τον Υπουργό Οικονομικών,
κ. Γιάννη Στουρνάρα

-Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών
Ασφαλίσεων & Πρόνοιας:
κ. Ιωάννη Βρούτση

-Τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων:
κ. Κωστή Χατζηδάκη

– Τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών:
κ. Χρήστο Σταϊκούρα

-Υφυπουργός Οικονομικών:
κ. Γιώργο Μαυραγάνη

– Τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικών
Ασφαλίσεων & Πρόνοιας:
κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης,
 Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών
 Μεταφορών και Δικτύων:
κ. Σταύρο Καλογιάννη

ΚΟΙΝ.:  –  Διοικητή Ο.Α.Ε.Δ.
Ηλία Κικίλια

 –  Βουλευτές Ν. Σερρών  

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

    Στο Νομό Σερρών  σύμφωνα με την 31730/01.09.88 Κ.Υ.Α., όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, το ποσοστό επιδότησης επί του συνολικού κόστους της μισθοδοσίας των Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών  και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων είναι 1%. Το αντίστοιχο ποσοστό, με Υπουργικές Αποφάσεις σε όμορους και άλλους νομούς φτάνει το  4% έως και το 12%.
    Πρέπει να γίνει κατανοητό από την πλευρά των Υπουργείων ότι ο Νομός Σερρών βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ όλων των Νομών της χώρας (βλ. συνημμένο πίνακα). Το γεγονός αυτό  σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, την αποβιομηχάνιση του Νομού (συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα και με το συνημμένο πίνακα διαχρονικής μείωσης του ποσοστού του δευτερογενούς τομέα στο συνολικό ΑΕΠ του Νομού), τη μεταφορά σερραϊκών επιχειρήσεων στις όμορες χώρες, την εκροή εισοδήματος σερραίων κατοίκων προς τις γειτονικές χώρες με το διασυνοριακό παρεμπόριο, επιτείνουν ακόμα περισσότερα τη λόγω γενικότερης οικονομικής κρίσης δυσχερή θέση των σερραϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες χρειάζονται κίνητρα για να συνεχίζουν να λειτουργούν, να συντηρούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.
    Κύριε Υπουργέ,
    Οι συνθήκες είναι περισσότερο από ποτέ ώριμες ώστε να προβείτε στην αλλαγή της ΚΥΑ και στην αύξηση του ποσοστού επιδότησης του κόστους εργασίας των σερραϊκών Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών  και Μεταλλευτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μην υφίστανται επιπλέον ανταγωνισμό από επιχειρήσεις όμορων και άλλων κοντινών νομών.
    Παραθέτουμε πίνακες όπου η θέση του Νομού Σερρών ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σαφώς χαμηλότερη από Νομούς (βλ. Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου), οι επιχειρήσεις των οποίων τυγχάνουν μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης. Είναι κατάφωρη αδικία εις βάρος του Ν. Σερρών, που πρέπει επιτέλους να διορθωθεί, καθώς αποτελεί διαχρονικό αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας των Σερρών.

ΜΕ ΤΙΜΗ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ