ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 24.01.2014

Αριθμ. Πρωτ.: 1384

ΠΡΟΣ:   -Τον Υπουργό Οικονομικών
         Κο Γιάννη Στουρνάρα

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ,
Κο Χρήστος Σταϊκούρα

Τον Υπουργό Εργασίας
Κο Γιάννη Βρούτση

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,  
    
    Ως επίσημοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του Ν. Σερρών και  σε συνέχεια επιστολών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και άλλων Επιμελητηρίων της χώρας, σας μεταφέρουμε τις θέσεις μας και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μελών μας:

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες των Σερρών είναι ανάστατοι με τα νέα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλουν οι νέοι φορολογικοί νόμοι, τα οποία ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 01.01.2014.
Τα τεράστια πρόστιμα ως τιμωρία για παραβάσεις, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν μέσα στην πληθώρα των περίπλοκων απαιτήσεων και  των ασφυκτικών προθεσμιών, εξοντώνουν τις επιχειρήσεις και μάλιστα με τις παράλογες προσαυξήσεις που τα συνοδεύουν δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από τους επαγγελματίες που είναι ήδη επιβεβαρημένοι με εισφορές, έκτακτες φορολογίες, χαράτσια και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να σηκώσουν και αυτά τα ασήκωτα βάρη.
Τα πρόστιμα αυτά αδιακρίτως επιβάλλοντα μεταξύ δικαίων και αδίκων, δηλαδή μεταξύ αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν και αυτών – που αποτελούν και την πλειονότητα – που προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, λειτουργούν χωρίς δόλο και τιμωρούνται ακόμα και εξαιτίας καθαρά ανθρώπινου λάθους ή πραγματικής αδυναμίας λόγω κάποιου τυχαίου έκτακτου γεγονότος, διότι δεν έχει προβλεφθεί καμία πρόνοια για τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Στο νομό Σερρών, ο οποίος υπολείπεται κατά 1,62 δις ευρώ από το μέσο όρο της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την πενταετία 2008-2013 έχουν ήδη κλείσει 4989 επιχειρήσεις! Τα πρόστιμα αυτά οδηγούν με μαθητική ακρίβεια στο κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων και ιδίως πολύ μικρών επιχειρήσεων και στην αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού των ανέργων.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση των προστίμων αυτών, καθώς και του αυστηρότατου προστίμου των 10.550 € για τη μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, θέμα το οποίο έχει συζητηθεί στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σερρών αναλυτικά και σας μεταφέρουμε την απόφασή του ανώτατου οργάνου μας να το επανεξετάσετε σε ορθολογική βάση.
Παρακολουθούμε τα θέματα και είμαστε σε συνεχή εγρήγορση μαζί και με τα άλλα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας και θα επανέλθουμε, προκειμένου να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας και της εθνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος
Με τιμή                                                                                                       
Χρήστος Μέγκλας