ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Στον ακριτικό Νομό Σερρών, ο οποίος αποτελεί την κύρια είσοδο της χώρας προς την Ε.Ε. από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ύστερα από την ένταξη της γειτονικής Βουλγαρίας, έχουμε όλοι προσδοκίες ότι η γειτνίαση αυτή θα επιφέρει οφέλη στην περιοχή μας ως διασυνοριακή και ευελπιστούμε ότι η διαφορά στο μέσο εισόδημα και στις τιμές των προϊόντων με το πέρασμα του χρόνου και την αξιοποίηση των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας θα αμβλυνθεί προς όφελος του βιοτικού επιπέδου και γενικότερα της ποιότητας ζωής των πολιτών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

    Στο μεταβατικό, ωστόσο, στάδιο από την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. που διανύουμε μέχρι τώρα, ο Νομός Σερρών, αντιμετωπίζει, όπως γνωρίζετε, προβλήματα,  τα οποία έχουν σχέση με τη διαρροή μεγάλου μέρους του εισοδήματος Σερραίων πολιτών προς την αγορά και τις υπηρεσίες της Βουλγαρίας. Ήδη έχετε γίνει γνώστης με προηγούμενα έγγραφά μας του προβλήματος διαχρονικά, πρόβλημα το οποίο εντείνεται ακόμα περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

    Καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της ύφεσης στη χώρα μας, όλο και περισσότερες και διαφορετικές κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πλήττονται από τη διαρροή αυτή (βιοτέχνες αλουμινοσιδηροκατασκευών, επίπλων, δομικών υλικών, συνεργεία αυτοκινήτων, συνεργεία καθαρισμού και πολλά άλλα και από το προηγούμενο καλοκαίρι με τη δραματική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και οι βενζινοπώλες, οι οποίοι οδηγούνται ακόμα και στο «λουκέτο», καθώς η αγορά της γείτονος σε συνδυασμό με τη φτηνή βενζίνη αποτελεί έναν «ιδανικό συνδυασμό- προορισμό», στον οποίο ελκύεται να ταξιδέψει κανείς, κάνοντας τις αγορές του και γεμίζοντας παράλληλα και το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του.). Ειδικά σχετικά με τη βενζίνη που εφοδιάζεται από βουλγάρικα πρατήρια, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες λίτρα, τα οποία σημαίνουν και απώλεια από φόρους του κράτους πολλών χιλιάδων ευρώ.

    Γνωρίζουμε, Κύριε Υπουργέ, ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε είναι, βέβαια, ελεύθερη η διακίνηση υπηρεσιών και εμπορευμάτων, ωστόσο στο μεταβατικό στάδιο πιστεύουμε ότι Νομοί που είναι στα σύνορα, όπως ο Νομός μας, θα μπορούσαν να έχουν ειδική μεταχείριση, στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ώστε οι επιπτώσεις της γειτνίασης να τείνουν μειούμενες. Προτείνουμε:

– Να γίνονται έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια στα σύνορα, ώστε να διασφαλίζεται ότι η διακίνηση προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών διενεργείται με τη συνοδεία όλων των νόμιμων φορολογικών κ.λ.π. παραστατικών, και ειδικά για τα υγρά καύσιμα να γίνονται έλεγχοι ώστε να αποτρέπεται  η μεταφορά τους εντός δοχείων.

  • – Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στις διασυνοριακές περιοχές Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ελλάδας – Π.ΓΔ.Μ., προκειμένου να αμβλυνθεί η διαφορά της τιμής.
  • – Ειδικές φοροαπαλλαγές στην αγορά καυσίμων με αποδείξεις ή τιμολόγια από τους παραπάνω νομούς, ώστε να υπάρχει ισχυρό κίνητρο αποτροπής της διαρροής εθνικού εισοδήματος εκτός Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε το πρόβλημα, συμμερίζεσθε την αγωνία μας και ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν μέσα από το ελληνικό φορολογικό καθεστώς στο πλαίσιο των περιορισμών των ευρωπαϊκών κανόνων και ότι θα εξευρεθεί λύση, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω προτάσεων, η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλλει και στην αύξηση των εσόδων του κράτους από τη φορολογία, κάτι το οποίο είναι το μεγάλο διακύβευμα και το ζητούμενο στις κρίσιμες στιγμές της οικονομίας της χώρας μας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ