ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αριθμ. Πρωτ.: 2156

ΠΡΟΣ:   –     Τον Υπουργό Aγροτικής
                    Ανάπτυξης και Τροφίμων
                    Κο Αθανάσιο Τσαυτάρη
Τον Υπουργό Οικονομικών
Κο Γιάννη Στουρνάτα
Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης Κο Μάξιμο Χαρακόπουλο
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Κο Χρήστο Σταϊκούρα
Υφυπουργό Οικονομικών
Κο Γιώργο Μαυραγάνη

ΘΕΜΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

   Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,  
    
   Έχει καταστεί πλέον θεσμός, κάθε χρόνο, ο αγροτικός κόσμος το μήνα Φεβρουάριο να βρίσκεται με τα τρακτέρ αγωνιζόμενος στους δρόμους, απαιτώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από το Υπουργείο Οικονομικών να σκύψει πάνω στα χρόνια προβλήματά του, να δώσει λύσεις και να πάρει πίσω μέτρα που συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα. Και παρακολουθούμε κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό, την Κυβέρνηση να «υποχωρεί» και να εξαγγέλει μέτρα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τους αγρότες. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά, μολονότι εφέτος οι αγρότες επιδεικνύοντας ωριμότητα και κρατώντας υψηλά το επίπεδο των κινητοποιήσεών τους δεν κλείνουν τους δρόμους και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες, αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλιζε έναν ειλικρινή και γόνιμο  διάλογο σε τακτικά χρονικά διαστήματα με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τους για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

    Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και στον κατεξοχήν αγροτικό Νομό Σερρών, επιτρέψτε μας, Κύριε Υπουργέ, να σας εκθέσουμε ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου – του οποίου το εισόδημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και εξαρτάται άμεσα από το εισόδημα των αγροτών και μεγάλο μέρος του οποίου είναι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου – τις θέσεις και τις προτάσεις μας, για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, οι οποίες στην πλειονότητά τους ταυτίζονται και με τις προτάσεις των αγροτών:

Χαμηλή Φορολόγηση
Μείωση κόστους παραγωγής – καλλιέργειας: μείωση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Αξιοποίηση και χρήση Γεωθερμίας και Φυσικού Αερίου στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε θερμοκήπια και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Δημιουργία αναπτυξιακών έργων Υποδομής,  που θα μειώνουν το κόστος και θα στηρίζουν την αγροτική καλλιέργεια (Αναδασμός, Αρδευτικά, Κέντρα συγκέντρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων κ.ά. )
Ενίσχυση ρευστότητας των αγροτών, εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση με χαμηλότοκα δάνεια και στο ηλεκτρονικό σύστημα τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες,  e-banking) και στα προγράμματα της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. για επιδότηση επιτοκίου αγροτικών δανείων.
Επίλυση προβλήματος με τους βοσκοτόπους
Στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας και διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής ζάχαρης από την ΕΒΖ Α.Ε.
Εθνική πολιτική στήριξης του πολύτιμου και ξεχωριστού προϊόντος της ελληνικής γης και της ελληνικής κτηνοτροφίας
Εθνική πολιτική στήριξης των ξεχωριστών προϊόντων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων ως πιστοποιημένων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Εθνική στρατηγική εξαγωγών των μοναδικών ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης και όλου του κόσμου.
Ενίσχυση μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 των επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης στο Ν. Σερρών.

Κύριε Υπουργέ,
    Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες άλλωστε σας έχουμε επιδώσει όταν σας επισκεφτήκαμε στο Γραφείο σας, και τις οποίες καταθέσαμε στο Υπουργείο σας εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στις ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση της πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειές σας και οι πολιτικές σας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση να παράγονται με χαμηλό κόστος ποιοτικά υγιεινά αγροτικά προϊόντα, διότι η χώρα μας έχει όλα τα μέσα για να το πετύχει αυτό, που θα εξασφαλίζουν καταρχάς την αυτάρκειά μας σε εθνικό επίπεδο, προϊόντα με υπεραξία, που θα μπορούν να γίνονται περιζήτητα στις ξένες αγορές, ώστε να έχουμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο. Όραμα όλων μας θα πρέπει να γίνει η αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων μεταποίησης κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν αναπτύξει την αγροτική τους οικονομία, χωρίς μάλιστα να έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δικής μας χώρας (ήλιο, κλίμα, εύφορη γη, ποικιλία ειδών, φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές κ.ά.)
   Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου σας, τόσο εμείς ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου, όσο και τα μέλη μας επιστήμονες γεωτεχνικοί που έρχονται σε καθημερινή βάση σε επαφή με τους αγρότες στηρίζοντάς τους και παρέχοντάς τους δωρεάν υποστήριξη, προκειμένου να σας αναπτύξουμε διεξοδικότερα τις προτάσεις μας, η υιοθέτηση των οποίων θα βοηθήσει την αγροτική οικονομία και το αγροτικό εισόδημα,  ώστε να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας και να αναπτυχθεί η εν γένει η ελληνική οικονομία.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας