Υπόμνημα του Επιμελητηρίου Σερρών στον Υπουργό οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΣΕΡΡΑΪΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το παρακάτω υπόμνημα έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Φ. Σαχινίδη, προκειμένου να υπογραφεί τροποποίηση της σχετικής απόφασης για ρύθμιση δανείων. «Με την προτεινόμενη τροποποίηση ωφελούνται πραγματικά οι επιχειρήσεις, μειώνονται οι κίνδυνοι, εισπράττει το Δημόσιο τα αναμενόμενα ασφάλιστρα και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός» επισημαίνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,                                         

Όπως γνωρίζετε, με την 2/33723/0025/30.06.09 απόφαση ΥΠΟΙΟ ρυθμίστηκαν σε νέο δάνειο (με δόσεις 31.12.10 έως 31.12.18) οι μέχρι 30.06.09 εγγυημένες από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) οφειλές από δάνεια της απόφασης 2/56179/0025/7.11.06, ως ισχύει.

Όμως,  ορισμένες επιχειρήσεις, με ληφθείσα εγγύηση του Ε.Δ. προ της 30.06.09, εκταμίευσαν το σχετικό δάνειο μετά την  30.06.09.

Επειδή η αρμόδια 25η Δ/νση γνωμάτευσε ότι ο όρος ''οι μέχρι  30.06.09 εγγυημένες από το Ε.Δ. οφειλές..'' σημαίνει ότι ρυθμίζονται τα με  30.06.09 ΥΠΟΛΟΙΠΑ των σχετικών δανείων, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση της  30.06.09 τα δάνεια που επιχειρήσεις εκταμίευσαν μετά την ημερομηνία αυτή,  έστω και αν η εγγύηση του Ε.Δ. είχε δοθεί προ της  30.06.09.

Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της οικονομικής κρίσης και της άμεσης υποχρέωσης καταβολής μεγάλων δόσεων με την παλαιά απόφαση, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, παρακαλούμε να τροποποιηθεί η απόφαση της  30.06.09, ώστε να συμπεριλάβει όλα τα σχετικά δάνεια, που εκταμιεύθηκαν μέχρι σήμερα, με προ της  30.06.09 εγκριθείσες εγγυήσεις του Ε.Δ., π.χ. με υπαγωγή στην ρύθμιση των υπολοίπων σχετικών δανείων της  31.05.2010.

Πιστεύουμε, Κύριε Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα του θέματος αυτού για τις επιχειρήσεις, επιπροσθέτως και λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, και είμαστε βέβαιοι ότι θα δρομολογήσετε άμεσα τη σύνταξη και υπογραφή της επιβεβλημένης τροποποίησης της ανωτέρω απόφασης με τον όρο που προαναφέρθηκε, ώστε να ωφεληθούν πραγματικά από τη ρύθμιση οι επιχειρήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι η υπογραφή της ως άνω απόφασης δεν θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τουναντίον μάλιστα θα μειωθούν οι σχετικοί κίνδυνοι και θα εισπράξει το Δημόσιο τα αναμενόμενα ασφάλιστρα."

                                                                                                                                     Με τιμή

   Ο Πρόεδρος

Αριστείδης Δρογαλάς