4ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ “HOW TO DO BUSINESS IN THE USA”

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 4ο Σεμινάριο Εξωστρέφειας “How to do Business in the USA”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2012 στον τρίτο όροφο του Επιμελητηριακού Μεγάρου Σερρών «Γεώργιος Χρηστίδης» μεταξύ του ΕΒΕΣ και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εξωτερικών.

Το «παρών» στο Σεμινάριο έδωσαν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, 20 επιχειρήσεις των Σερρών, εκπρόσωποι των οποίων παρουσίασαν την εμπειρία τους με την είσοδο και την εδραίωσή τους στην αγορά των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα τιμητική και σπουδαία ήταν η παρουσία της Προξένου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη κας. Cathrine E. Kay, καθώς έκανε επισκόπηση της αγοράς των ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου , κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, αφού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Σερρών για την συνεργασία και τους παρευρισκόμενους για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό και συγκεκριμένα προς την αγορά των ΗΠΑ.

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, αφού ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την από κοινού δράση, τους ενημέρωσε ότι το ΕΒΕΣ παρακολουθεί τις δράσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις για μείωση φόρου, ΦΠΑ και αύξηση της ρευστότητας από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Επίσης, έκανε γνωστή την οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών, την προσπάθεια για οργάνωση, υποστήριξη, διεκδίκηση και εξωστρέφεια, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και του Ν. Σερρών.

Στην συνέχεια, έγινε παρουσίαση του υποστηρικτικού ρόλου της οικονομικής διπλωματίας και των στρατηγικών marketing & branding για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επίσης, αναλύθηκε η φορολογική δομή στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα το ομοσπονδιακό και πολιτειακό φορολογικό σύστημα. Καταλυτικής σημασίας υπήρξε η παρουσίαση και ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Τροφίμων, κ. Donald A. Peter- DVM Deputy Director (Foods), US FDA Europe Office, για τις διαδικασίες που ένας εξαγωγέας θα πρέπει να ακολουθήσει για να λάβει έγκριση από το FDA για την διανομή των προϊόντων του στην αγορά των ΗΠΑ.

Οι εργασίες του σεμιναρίου έληξαν με το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα που απαιτείται, ως μία διέξοδος από την δύσκολη οικονομική περίοδο που όλοι βιώνουν. Το ΕΒΕΣ και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι στην διάθεση των επιχειρηματιών.