Οδοιπορικό-αφιέρωμα στο Νομό Σερρών.

Τα τρία συνεχόμενα ρεκόρ Guinness που πέτυχε το Επιμελητήριο Σερρών και η επιτυχημένη διοργάνωση των αντίστοιχων Συνεδρίων Γαστρονομίας, κίνησαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον της κας Μαργαρίτας Ικαρίου, εκδότριας της εφημερίδας ΄΄Σαμιακός Τύπος΄΄  και ανταποκρίτριας πολλών έγκριτων εφημερίδων και Περιοδικών Πανελλαδικής κυκλοφορίας, η οποία  μετά από τη συνέντευξη που πήρε από τον Οικονομικό Επόπτη του ΕΒΕΣ, κ. Ιωάννη Μπαλίτη για το ραδιοφωνικό σταθμό της Σάμου, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί το νομό Σερρών για να γνωρίσει από κοντά την περιοχή που «η οικονομική κρίση δεν έχει αγγίξει».

Μετά το 2ο Συνέδριο Γαστρονομίας του 2009, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο βουβαλίσιο κρέας και τα προϊόντα του, οι επιχειρήσεις του κλάδου, που εδρεύουν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης,  πήραν μια ώθηση και έναν αέρα εκσυγχρονισμού, που μόνο περίοδο κρίσης δεν θυμίζει.

Έτσι η κα Ικαρίου, απεσταλμένη μηνιαίου Περιοδικού Πανελλαδικής κυκλοφορίας, την Κυριακή 4 Ιουλίου, κατέφτασε στις Σέρρες για να συλλέξει πληροφορίες για το οδοιπορικό-αφιέρωμα στο Νομό Σερρών. Αντιπροσωπία του ΕΒΕΣ με επικεφαλής τον Οικον. Επόπτη κ. Μπαλίτη και τα μέλη Δ.Σ., κ.   Παπουτσή και κ. Καραγκιόζη, με τη συμβολή του κ. Ι. Ρέκλου, ιδιοκτήτη του ξενώνα ΄΄Οικοπεριηγητής΄΄, συνόδευσαν και ξενάγησαν τη δημοσιογράφο στις επιχειρήσεις της περιοχής. Η δημοσιογράφος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τη φάρμα μέχρι το τελικό προϊόν. Επισκέφτηκαν τις φάρμες με τα βουβάλια που εκτρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον στη λίμνη και επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα από το κρέας και το γάλα τους, όπως βουβαλίσιο καβουρμά και άλλα εδέσματα, ζυμαρικά και γλυκά από βουβαλίσιο γάλα. Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις των ίδιων των επιχειρηματιών οι οποίοι τόνισαν ότι η κρίση όχι μόνο δεν τους έχει αγγίξει, αλλά αντιθέτως οι πωλήσεις και οι εξαγωγές είναι σε ανοδική πορεία την τελευταία 2ετία και μάλιστα έχουν προβεί σε προσλήψεις νέου προσωπικού.

            Οι Επιχειρήσεις που επισκέφτηκαν ήταν οι εξής:

  • Κοκκώνας Αθανάσιος – Κρεοπωλείο, μεταποίηση βουβαλίσιου κρέατος
  • Ανδρεάδου Γεωργία- Παρασκευή ζυμαρικών (οικολογικών και με βουβαλίσιο γάλα)
  • Γιαρτιμίδης Βασίλειος- τυροκομείο (παραγωγή & μεταποίηση βουβαλίσιου γάλακτος)
  • Γιαντσίδης Τριαντάφυλλος- φάρμα εκτροφής βουβαλιών(Αντιπρόεδρος βουβαλοτρόφων Ελλάδος)
  • Μυρόβαλη Πασχαλία-Παρασκευή γλυκών από βουβαλίσιο γάλα
  • Ανδρεάδης Ανδρέας – φάρμα εκτροφής βουβαλιών(Πρόεδρος βουβαλοτρόφων Ελλάδος)
  • Αγροτουριστικός – Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πορροϊων
  • Παπαδόπουλος Βασίλειος – κρεοπωλείο, μεταποίηση βουβαλίσιου κρέατος
  • Ρέκλος Ιωάννης- Ξενώνας ΄΄Οικοπεριηγητής΄΄

Ακολούθησε σύσκεψη  με όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής, στον ξενώνα ΄΄Οικοπεριηγητής΄΄, όπου έγινε στην κα Ικαρίου εκτενής παρουσίαση  όλων των αρχαιολογικών, ιστορικών, φυσικών, μοναστηριακών αξιοθέατων του Νομού μας, καθώς και των πολλών εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορεί να προσφέρει.

 Τέλος, επιστρέφοντας στην πόλη των Σερρών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση  στο ξενοδοχείο ELPIDA RESORT με το μέλος του Σωματείου Ποτοποιών Ν. Σερρών, κ. Ηρακλή Σπανό, ο οποίος παρουσίασε το λικέρ ΤΑΝΤΟΥΡΑ το οποίο παράγεται στο Νομό μας εδώ και δεκαετίες. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον της κας Ικαρίου για το σερραϊκό αυτό προϊόν και με αφορμή την πρόθεση του Επιμελητηρίου για την ανάδειξη του  σερραϊκού αυτού προϊόντος, πραγματοποίησε αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο θα δημοσιευτεί ξεχωριστά σε εφημερίδες και περιοδικά Πανελλαδικής κυκλοφορίας. 

Η δημοσιογράφος αποχαιρέτησε τις Σέρρες γεμάτη από εικόνες, γεύσεις και πληροφοριακό υλικό ικανό να απεικονίσει τις ομορφιές του τόπου μας και να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.