Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση FOODEX SAUDI, που θα πραγματοποιηθεί 21 με 24 Σεπτεμβρίου 2025, στις εγκαταστάσεις του International Convention & Exhibition Center στο Ριάντ.
H διεθνής έκθεση FOODEX SAUDI, που πραγματοποιείται σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής 10.000 τ.μ., καταγράφει κάθε χρόνο ανάπτυξη κατά 18% και φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση τροφίμων και ποτών (μη αλκοολούχων) στη Σαουδική Αραβία. Στην έκθεση του 2024 συμμετείχαν 559 εκθέτες και επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο περισσότεροι
από 8.000, το 82% αυτών ήταν εμπορικοί επισκέπτες και το 96% δήλωσε πως θα επισκεφτεί ξανά την έκθεση το 2025.
Το θεματικό φάσμα της FOODEX SAUDI περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες όπως κονσερβοποιημένα προϊόντα, μη αλκοολούχα ποτά, μηχανήματα τροφίμων, κρέας και γαλακτοκομικά, είδη ζαχαροπλαστικής, είδη gourmet, βιολογικά προϊόντα και υγιεινές τροφές.
Παράλληλα η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κλείσουν Β2Β συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Business Match Program και να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους με σημαντικούς ηγέτες της βιομηχανίας και εξειδικευμένους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τη συγκριτική ανάλυση των τελευταίων ετών από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταδεικνύεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν σταθερή αυξητική πορεία, με σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων να καταλαμβάνει η κατηγορία νωπών οπωροκηπευτικών – λαχανικών, οι ελαιώδεις καρποί και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Επίσης η πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Al Ula στις 13/01/2025 και στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, αποφασίστηκε και από τα δύο Μέρη της Συμφωνίας η αύξηση του όγκου εμπορίου μέσω της ενίσχυσης των μη πετρελαϊκών εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη φορά στην διεθνή έκθεση FOODEX SAUDI με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα και τη δικτύωση των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών (μη αλκοολούχων) με τον εμπορικό κόσμο της Σαουδικής Αραβίας και της Μέσης Ανατολής.
Για τη συμμετοχή στην έκθεση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε ενοικίαση ειδικά διαμορφωμένου χώρου, σε ιδιαίτερης αισθητικής περίπτερα, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 (επισυνάπτεται και το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος). Η πρόσκληση δεν αφορά αλκοολούχα ποτά.
Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των διαθέσιμων stand θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά
προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:
• τον εξαγωγικό χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της επιχείρησης
• την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ
• τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε εκθέσεις και δράσεις της Περιφέρειας
Επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2313330052 κ. Μαρία Ελευθεριάδου
και 2313330043 κ. Άννα Παπακωνσταντίνου.