Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμετοχή της στην διεθνή έκθεση FOOD AND DRINKS BY DETROP 2025, που θαπραγματοποιηθεί το διάστημα από 14 έως 16 Νοεμβρίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
Η διεθνής έκθεση FOOD AND DRINKS BY DETROP 2025, που αποτελεί τη διάδοχο των εκθέσεων Detrop & Oenos, επιστρέφει φέτος με έναν νέο σχεδιασμό και φιλοσοφία, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της γαστρονομίας και έχει ως στόχο να αναδείξει την πλούσια μεσογειακή διατροφή και τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής προϊόντων που επικρατούν στον κλάδο.
Για πρώτη φορά οι δύο κλαδικές εκθέσεις FOOD AND DRINKS BY DETROP και PHILOXENIA – HOTELIA θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Η ΔΕΘ-HELEXPO έτσι ενισχύει τη διασύνδεση των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας, τον τουρισμό και τη γαστρονομία με την αγροδιατροφή και παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη ένα νέο εκθεσιακό γεγονός, με σκοπό να δημιουργήσει έναν κοινό εκθεσιακό χώρο συνάντησης για επαγγελματίες της τουριστικής, ξενοδοχειακής, γαστρονομικής και της αγροδιατροφικής αγοράς.
Η φυσική διασύνδεση του τουρισμού και της αγροδιατροφής ενισχύεται και ταυτόχρονα ενισχύεται η εμπειρία του επισκέπτη, η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και ικανοποιείται η ανάγκη για καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που συναντιούνται σε έναν ενιαίο χώρο, αυτό της ΔΕΘ. Οι εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις συνέργειες ενός δυναμικού και ενιαίου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου η αγροδιατροφή και ο πρωτογενής τομέας συναντούν τον τουρισμό, με κοινό στόχο την οικονομική ανάπτυξη.
Το εκθεσιακό γεγονός, της FOOD AND DRINKS BY DETROP, θα είναι εμπλουτισμένο με πληθώρα ενημερωτικών και γευστικών εκδηλώσεων και θα δώσει την ευκαιρία σε εγχώριους και ξένους παραγωγούς να προβάλουν το επιχειρηματικό τους προφίλ και να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα μέσα από ένα πρόγραμμα στοχευμένων εμπορικών επαφών για την προσέλκυση των διεθνών αγορών. Με τα θεματικά σαλόνια Golden Olive, Drinks & Wine by Oenos, All about Café, Global & Local, Dairy και Herbs & Honey, οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία για προβολή και στοχευμένη προσέλκυση των εμπορικών επισκεπτών.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν Β2Β ραντεβού σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, μέσα από την ειδική πλατφόρμα προγραμματισμού επιχειρηματικών συναντήσεων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πληθώρα παράλληλων δράσεων, όπως εκδηλώσεις γαστρονομίας, διαγωνισμοί καφέ, διαγωνισμοί ελιάς και ελαιόλαδου, All about gastronomy, Food Expert’s Awards, Gastronomy experience – taste the stories, σεμινάρια, masterclasses και workshops.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πλαισιωθεί από γαστρονομικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (food stage) με ive cooking & tasting event, με σκοπό την προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας με προϊόντα των εταιρειών που συμμετέχουν με την Περιφέρεια.
Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας είναι η επιπρόσθετη αναγνωρισιμότητα και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Με τη συμμετοχή στην FOOD AND DRINKS BY DETROP προωθείται η δικτύωση και γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών με τα προϊόντα και τους παραγωγούς, καθώς επίσης ενισχύεται η προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθιστώντας την έναν από τους ελλαδικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούμε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στο g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2025.
Όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν με ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά/τυροκομικά, αλλαντικά, προϊόντα κρέατος κλπ) καλό θα ήταν να φέρουν το δικό τους ψυγείο. Για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ψυγείο, το κόστος θα βαρύνει τις ίδιες τις
επιχειρήσεις.
Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των διαθέσιμων stand θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:
• τον εξαγωγικό χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της επιχείρησης
• την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ
• τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε εκθέσεις και δράσεις της Περιφέρειας
Επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2313330052 κα Μαρία Ελευθεριάδου,2313330043 κα Άννα Παπακωνσταντίνου και 2313330391 κα Αθανασία Μαυρίδου.
Έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος – FOOD AND DRINKS BY DETROP 2025