Απάντηση στο Δ.Τ. του Προέδρου της ΟΕΒΕΣ που προσβάλλει το θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου ως εκφραστή του συνόλου των μελών του Τα Δ.Τ. του Επιμελητηρίου Σερρών αποσκοπούν στην ουσιαστική ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του

 ΔΤ  7.5.2014
Απάντηση στο Δ.Τ. του Προέδρου της ΟΕΒΕΣ που προσβάλλει το θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου ως εκφραστή του συνόλου των μελών του
Τα Δ.Τ. του Επιμελητηρίου Σερρών αποσκοπούν στην ουσιαστική ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του
    Είναι γεγονός που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση: Το Επιμελητήριο Σερρών πρωτοστάτησε μεταξύ των Επιμελητηρίων της χώρας στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επαγγελματιών προς τους Δήμους! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την υιοθέτηση – ουσιαστικά – από πλευράς  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) των επιχειρημάτων του Επιμελητηρίου Σερρών υπέρ των επαγγελματιών, σχετικά με την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δηλαδή ο εκπρόσωπος του συνόλου της επιμελητηριακής κοινότητας και κατ΄ επέκταση ο επίσημος έναντι της Πολιτείας εκπρόσωπος όλων των επαγγελματιών της χώρας, στο Υπόμνημά του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, έκανε μνεία στο μόνο αντίστοιχο έγγραφο Επιμελητηρίου, που προηγήθηκε αυτό της ΚΕΕΕ, δηλαδή στο Υπόμνημα προς το ΥΠΕΣ του Επιμελητηρίου Σερρών.
    Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, όπου είχε πρωτοστατήσει μεταξύ των Επιμελητηρίων, προκαλώντας μάλιστα και έγγραφο προς το ΥΠΕΣ της ΚΕΕΕ – έγγραφο το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνέβαλε καθοριστικά στις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου ως προς την επίσπευση της νομοθετικής διαδικασίας για την ψήφιση του Νόμου 4257/2014 για τις εν λόγω ρυθμίσεις – το Επιμελητήριο Σερρών, μόλις πληροφορήθηκε την ψήφιση του Νόμου, έκανε το απολύτως αυτονόητο και επιβεβλημένο: εξέδωσε Δ.Τ. που είχε, όπως πάντα, καθαρά  ενημερωτικό χαρακτήρα:
1ον) Ενημέρωνε τα μέλη του για την ψήφιση του νόμου, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην αξιοποίησή του, δεδομένου ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις από τις 12.5.2014 έως 14.8.2014 και
2ον) Αναφερόταν στις συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις του μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση των οφειλών, και συγκεκριμένα: 
    30.9.2013: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών εκφράζοντας την εντονότατη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δήμο και ζητά άμεσο πάγωμα όλης της διαδικασίας
    1.10.2013: Υπόμνημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών
    2.10.2013: Επίσκεψη του Α΄ Αντιπροέδρου κ. Δημήτρη Γιαννάκη στο γραφείο του Υπουργού. 
    10.10.2013: Υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών της ΚΕΕΕ με μνεία στην αντίστοιχη επιστολή του Επιμελητηρίου Σερρών.
    21.11.2013: Η πίεση προς το Υπουργείο συνεχίζεται με αποστολή νέου υπομνήματος – αιτήματος στον κ. Μιχελάκη για άμεση ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους.
    6.4.2014: Ενώ συνεχίζεται η επικοινωνία με το Υπουργείο για το χρόνο κατάθεσης στη Βουλή του ν/σ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών στις Σέρρες  συναντώνται μαζί του ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Γιαννάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Ι. Κίρπιτσας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γούνας.
    Έκπληξη προκαλεί το περιεχόμενο και το ύφος του Δ.Τ. του Προέδρου της ΟΕΒΕΣ και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, οι οποίοι ουσιαστικά θίγουν ένα θεσμικό όργανο, τον επίσημο εκπρόσωπο όλων των επιχειρηματιών του Νομού, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που ο επιμελητηριακός θεσμός βάλλεται από τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα οξύμωρο το πώς ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ με τη στάση του αυτή κατά του Επιμελητηρίου Σερρών, του μοναδικού εκπροσώπου σε συλλογικό επίπεδο του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του νομού, συμπλέει με αυτούς που θέλουν να σταματήσουν τα  Επιμελητήρια να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις! Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κου Γ. Καββαθά, για τη στήριξη των Επιμελητηρίων.
    Ως προς τη ρύθμιση αυτή καθεαυτή: σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επαγγελματίες, όπως εκφράστηκαν μέσω ανακοινώσεων άλλων Επιμελητηρίων, Σωματείων και Ομοσπονδιών (π.χ. Ανακοίνωση ΟΕΒΕ Θήβας) ένιωσαν μερική ανακούφιση, είδαν την ψηφισθείσα ρύθμιση ως έστω μία ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες, πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στους δήμους από μικρά έως και υπέρογκα ποσά, ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του δυσεπίλυτου  προβλήματος των Ληξιπρόθεσμων οφειλών των επαγγελματιών προς τους Ο.Τ.Α, την ανακοπή των διαδικασιών για μη απόδοση φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεσης περιουσίας κ.ά., δεδομένου μάλιστα ότι η τελευταία ρύθμιση υπήρχε μόνο για ένα τετράμηνο με το Ν. 4071/2012. Εξάλλου, ύστερα από αναζήτηση στο διαδίκτυο και στον τύπο δεν βρίσκει κανείς δημοσίευμα αντίθετο στη ρύθμιση. Το Επιμελητήριο Σερρών διακρίνοντας το θετικό αυτό βήμα για την επίλυση του σημαντικού προβλήματος των επαγγελματιών και αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και ευθύνη τα νέα δεδομένα, ενημέρωσε με Δ.Τ. τις επιχειρήσεις – μέλη του, χωρίς να καταφύγει σε καταστροφολογία που οδηγεί σε απόγνωση και διχασμό τους επαγγελματίες. Στο Δ.Τ. αναφέρθηκε στις δικές του παρεμβάσεις, χωρίς να αμφισβητεί ενέργειες και άλλων φορέων.
    Και βέβαια, το Επιμελητήριο Σερρών δεν σταματά εδώ: συνεχίζει τη διεκδίκηση από το ΥΠΕΣ ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για την προάσπιση των συμφερόντων ΟΛΩΝ των επαγγελματιών. Επόμενος στόχος είναι αυτός ο νόμος να ισχύσει αναδρομικά, με περισσότερες δόσεις και μειωμένες προσαυξήσεις, γνωρίζοντας ότι πολλά μέλη μάτωσαν οικονομικά το προηγούμενο διάστημα.
    Το Επιμελητήριο Σερρών άλλαξε: χωρίς να αναλώνεται σε πανάκριβες εκδηλώσεις επίδειξης σπαταλώντας τις συνδρομές των μελών του, προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις υποστήριξης του συνόλου των μελών του (Εκθέσεις, σεμινάρια με χαμηλό κόστος, ενημερωτικές εκδηλώσεις, καταθέτει προτάσεις και θέσεις για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού κ.π.ά.) Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ζητούμενο για το Επιμελητήριο Σερρών, επιδιώκει και επιζητά τις προτάσεις και αιτήματα των συλλογικών φορέων των επαγγελματιών (Συλλόγων, Σωματείων, Ομοσπονδιών κ.ά.).  Στο πλαίσιο της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας μαζί τους, τους καλεί να είναι κοντά και να απευθύνονται στο Επιμελητήριο – όχι μόνο για αιτήσεις οικονομικής επιχορήγησης – αλλά με θέσεις και προτάσεις (επόμενη προγραμματική περίοδος 2014-2020, προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, αδειοδότηση, φορολογικό, παρεμπόριο κ.π.ά θέματα), προκειμένου αυτό να τις μεταφέρει συγκεντρωμένες στα διάφορα Υπουργεία με τον πιο επίσημο τρόπο, σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο, ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα, από ό,τι με την πολυδιάσπαση των αιτημάτων που κατατίθενται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ