Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο για τoυς Δικαιούχους του προγράμματος ‘’Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013’’

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, διεξήχθηκε χθες Δευτέρα 17/2/2014 και ώρα 18:00 στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» (3ος όροφος Επιμελητηρίου Σερρών, Π. Κωστοπούλου 2, ΣΕΡΡΕΣ) ενημερωτική εκδήλωση για τους Δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών  στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013».
    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ με γεωγραφική ευθύνης της Περιφέρειας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
    Κύριοι εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο  Γενικός Διευθυντής της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Σπ. Σκοτίδας,  ο οποίος συνεπικουρούμενος από το στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Νικόλαο Στράβα παρουσίασε αναλυτικά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι Δικαιούχοι του προγράμματος για την ορθή υλοποίηση του έργου τους και την ομαλή εκταμίευση της επιχορήγησης. Ο κ. Σκοτίδας τόνισε χαρακτηριστικά «Είμαστε εδώ για να σας παροτρύνουμε να μην κάνετε λάθη.» Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα  χρηματοοικονομικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δικαιούχοι για τη λήψη δανείου, αλλά και την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τους.
        Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που προσδίδει η ΠΚΜ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 90 εκ. €,  τα οποία, όπως είπε, ως ΠΚΜ έχουν σκοπό να τα απορροφήσουν σε ποσοστό 100%. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης εξαίροντας τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Επιμελητήριο και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.
    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Ν. Σερρών. Συγκεκριμένα : Υποβληθείσες Προτάσεις: 194, Εγκριθείσες Προτάσεις: 67, Δυνητικά Δικαιούχοι: 56, Μη εγκριθείσες προτάσεις: 71. Σχολιάζοντας τα εν λόγω στοιχεία ο κ. Χ. Μέγκλας επεσήμανε ότι στο Ν. Σερρών, ο οποίος σημειωτέον κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης περίπου 10 εκ. €, ενώ ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης των ενταγμένων έργων είναι περίπου 4 εκ. €.
    Παράλληλα ο κ. Χ. Μέγκλας, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα, είπε ότι οι επιχειρήσεις του Ν. Σερρών είναι «χαμένοι» από το γεγονός ότι ανήκουν στην ΠΚΜ, τόσο λόγω του χαμηλότερου ποσοστού επιχορήγησης έναντι π.χ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το ποσοστό φτάνει το 60%, ενώ στην ΠΚΜ είναι 50%, όσο και λόγω του μικρότερου ποσοστού ενταχθεισών προτάσεων στο σύνολο των υποβληθεισών έναντι αυτού που ισχύει π.χ. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι πιθανότητες ένταξης είναι μεγαλύτερες. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα να παραχωρήσει στο Επιμελητήριο Σερρών δημόσια έκταση που παραμένει ανεκμετάλλευτη, την οποία το Επιμελητήριο θα αξιοποιήσει μετατρέποντάς της σε μόνιμο υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, όπου θα θεσμοθετηθεί να διοργανώνεται κάθε χρόνο  Έκθεση σερραϊκών επιχειρήσεων και προϊόντων αλλά και άλλες κλαδικές εκθέσεις, ενέργεια που θα συμβάλει στην ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης και θα λειτουργήσει ως παρότρυνση να στραφούν και άλλοι επενδυτές προς τη μεταποίηση.
    Ύστερα από την αναλυτική παρουσίαση του κ. Σ. Σκοτίδα και του κ. Ν. Στράβα ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους Δικαιούχους και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις προς αυτούς από τους ομιλητές.
    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Ι. Μωυσιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθαν. Μπασδάνης και Αθ. Μασλαρινός, πολλοί επιχειρηματίες – Δικαιούχοι του προγράμματος, διευθυντές και στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων του Νομού Σερρών.
    Η εκδήλωση ηχογραφήθηκε και είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Σερρών www.serreschamber.gr.