Επίσκεψη του Προέδρου του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας,  ο οποίος τόσο  εκ μέρους του Επιμελητηρίου όσο και ο ίδιος ως γεωπόνος παρακολουθεί  στενά τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και στην τευτλοκαλλιέργεια στο Νομό Σερρών, επισκέφτηκε σήμερα το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών και είχε συνάντηση με το Διευθυντή, κ. Δημήτρη Γιαννακίδη, και τους εργαζόμενους, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του και να τους παρουσιάσει την πρότασή του να αναλάβει το Επιμελητήριο Σερρών τη διοίκηση του Εργοστασίου.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, ύστερα και από τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Επιμελητήριο το Σάββατο 11.01.2014 μεταξύ των θεσμικών φορέων του Νομού (Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους), με θέμα την ανάπτυξη του Ν. Σερρών και τους στόχους για το 2014, στην οποία κυρίαρχο ήταν και το θέμα της λειτουργίας του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, επεξεργάζεται πρόταση για την ανάληψη της διοίκησης του Εργοστασίου από το Επιμελητήριο.
    Ήδη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών έχει προγραμματίσει συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΒΖ, κ. Λάμπρο Χαραλάμπους, προκειμένου να του υποβάλει και να του αναπτύξει δια ζώσης την πρότασή του.
    Κύριοι άξονες της πρότασης του Επιμελητηρίου, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα ύστερα από την επίσημη κατάθεσή της στη Διοίκηση της ΕΒΖ είναι:
–    Ανάληψη από το Επιμελητήριο Σερρών της διοίκησης του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, το οποίο με σωστή διαχείριση μπορεί να λειτουργήσει και να είναι κερδοφόρο επ΄ ωφελεία τόσο των αγροτών τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων, όσο και της συνολικής ανάπτυξης του Νομού, του οποίου η χαμηλή θέση ως προς το ΑΕΠ δεν του επιτρέπει να «χάσει» έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και μάλιστα ενός μονοπωλιακού είδους, όπως είναι η ζάχαρη.  
–    Άμεση ανακοίνωση προς τους αγρότες ανταγωνιστικής τιμής αγοράς των ζαχαρότευτλων, έναντι άλλων καλλιεργούμενων ειδών, προκειμένου να πειστούν να τα καλλιεργήσουν, δεδομένου ότι είναι ελάχιστες οι ημέρες που απομένουν για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου των τεύτλων.
–    Το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών έχει δυνατότητα επεξεργασίας τεύτλων παραγόμενων από τουλάχιστον 50-60.000 στρέμματα και αυτή η έκταση πρέπει να τεθεί ως στόχος  για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Εργοστασίου.
–    Το Επιμελητήριο Σερρών αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, θα επιστρατεύσει όλους τους γεωπόνους μέλη του και εμπόρους γεωργικών εφοδίων, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός κερδοφόρου και ανταγωνιστικού εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών.
–    Το Επιμελητήριο Σερρών είναι σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς (παραγωγούς, αγροτικούς συλλόγους, διοίκηση ΕΒΖ, γεωπόνους, εργαζόμενους κ.ά.), ώστε όλοι μαζί να ενεργήσουν για τη λειτουργία του εργοστασίου.