Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα, με θέμα: “Επίλυση προβλημάτων καθυστέρησης στα Τελωνεία Προμαχώνα – Βουλγαρίας (Ελληνοβουλγαρικά – Βουλγαρορουμανικά – Βουλγαροσέρβικα)”

Σέρρες, 19/03/2020

Αρ. Πρωτ. 637  

 

 ΠΡΟΣ: 

-Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κο Καραμανλή

-Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Γεωργιάδη

-Υπουργό Εξωτερικών, κο Δένδια

-Υφυπουργό Εσωτερικών, κο Καράογλου

-Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κο Τζιτζικώστα

-Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κο Σπυρόπουλο

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την παρούσα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για προβλήματα μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρούνται στα ανωτέρω Τελωνεία κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από επιχειρήσεις – μέλη μας παρατηρούνται καθυστερήσεις μίας (1) έως και επτά (7) ημερών με αποτέλεσμα τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμπορεύματα να παραμένουν στάσιμα εκεί για όλο αυτό το διάστημα. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος :

ως προς την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και τη δεδομένη στιγμή ο μοναδικός οδικός άξονας που συνδέει την Βόρειο Ελλάδα  με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Κάθετος Άξονας Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας, καθώς και 

ως προς τις εξαγωγές εμπορευμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και πρόβλημα εξεύρεσης φορτηγών λόγω της ανωτέρω προβληματικής διέλευσης των συνόρων.

Οι επιπτώσεις, όπως είναι αυτονόητο, θα οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής είτε λόγω έλλειψης πρώτων υλών, είτε λόγω αδυναμίας αποστολής των προϊόντων στην Ευρώπη. 

Αυτό σημαίνει πρόσθετες οικονομικές δυσκολίες των παραγωγικών επιχειρήσεων με πρόσθετες συνέπειες και για την εθνική Οικονομία.

Γι’ αυτό παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση στην διέλευση των ανωτέρω συνόρων

 

Με τιμή,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών