ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα 

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Ιωάννη Βρούτση

ΚΟΙΝ: 

-Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, 

          κο Κώστα Καραμανλή

-Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή

-Βουλευτές Ν. Σερρών 

-Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, 

-κο Απόστολο Τζιτζικώστα

-Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, 

        κο Παναγιώτη Σπυρόπουλο

-Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

-Επιμελητήρια χώρας

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,  

Ως Επιμελητήριο Σερρών θεωρούμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τη  στήριξη των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της στήριξης της απασχόλησης. 

Πιστεύουμε, ωστόσο, κατόπιν και προτάσεων επιχειρήσεων – μελών μας, ότι είναι αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, όπως:

-Να ενταχθούν στο πλαίσιο των ευνοϊκών ρυθμίσεων και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζημίες και μείωση του τζίρου τους, ενώ παράλληλα εντείνεται και η επικινδυνότητα ως προς την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους. Η μείωση του τζίρου μπορεί να υπολογιστεί σε συνάρτηση με τον περσινό τζίρο και το ποσοστό κέρδους που θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις για το 2019 στις δηλώσεις Ε3. 

-Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μείωση τζίρου ειδικά και μετά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους και να ενταχθούν τόσο αυτές όσο και οι εργαζόμενοι τους στα μέτρα στήριξης 

-Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που παράγουν και εμπορεύονται εποχιακά εμπορεύματα, όπως π.χ. για την περίοδο του Πάσχα, την εποχή σποράς κλπ., των οποίων η εμπορική αξία πλέον μειώνεται σημαντικά.

Παρακαλούμε, επίσης, θερμά όπως διατηρηθεί, στο μέτρο του δυνατού, ο προγραμματισμός  σας σχετικά με τις προθεσμίες υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των πράξεων που έχουν ενταχθεί ήδη στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, στο ΕΣΠΑ και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και προβλεφθεί η άμεση εκταμίευση των επιχορηγήσεων (π.χ. προκαταβολές με εγγυητικές επιστολές), καθώς τυχόν μεγάλες καθυστερήσεις θα προκαλέσουν ζημία στις ήδη επιβαρυμένες από την τωρινή κατάσταση επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη από ενέσεις ρευστότητας. 

Κύριοι Υπουργοί, 

Ζούμε όλοι μας και ιδίως οι επιχειρήσεις μας πολύ δύσκολες στιγμές. Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας και θα συνεχίσετε να λαμβάνετε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. 

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών