ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ Β’ ΦΑΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

 

Σέρρες, 14.05.2020

Αρ. Πρωτ. 862

ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα 

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Ιωάννη Βρούτση

Υφυπουργό Οικονομικών, 

κο Απόστολο Βεσυρόπουλο

Υφυπουργό Οικονομικών, 

κο Θεόδωρο Σκυλακάκη 

ΚΟΙΝ: 

-Διοικητή ΑΑΔΕ,

Κο Γεώργιο Πιτσιλή

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ Β’ ΦΑΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,  

Από τις 11/05/2020 που άνοιξε η πλατφόρμα στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την δεύτερη φάση ολοκλήρωσης του Προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν προβεί στην αρχική αίτηση, δεχόμαστε ερωτήματα από τις επιχειρήσεις μέλη μας σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την υποβολή της αίτησης. 

Ειδικότερα, διαπιστώσαμε τα εξής:

-Σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση στις 31/03/2020 και αντλήθηκε από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι λανθασμένος, με αποτέλεσμα το ποσό που δικαιούται η επιχείρηση και προκύπτει από αυτόν τον αλγόριθμο να είναι λανθασμένο. 

-Όσες επιχειρήσεις επιλέγουν πλαίσιο ενίσχυσης τον κανονισμό 1407/2013 (de mimimis)  στο τέλος και πριν την υποβολή της αίτησης σε αρκετές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται δικαιούμενο ποσό και δεν μπορεί να υποβληθεί η αίτηση. 

Επειδή τα θέματα αυτά δημιουργούν προβλήματα και εμποδίζουν την υποβολή των αιτήσεων και  δεδομένου ότι η προθεσμία σύμφωνα την υπ’ αριθμ. ΓΔΟΥ 94/2020 «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» λήγει αύριο, Παρασκευή 15 Μαΐου, παρακαλούμε θερμά για τα ακόλουθα:

-Άμεση παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ και δημιουργία πεδίου υποβολής ερωτήσεων εντός της πλατφόρμας προκειμένου τυχόν ερωτήματα να απαντώνται άμεσα από στελέχη της ΑΑΔΕ

-Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για μία εβδομάδα, ήτοι έως 22 Μαΐου 2020, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις. 

-Ο αριθμός απασχολούμενων των επιχειρήσεων να προκύπτει από το μέσο όρο εργαζομένων (+/- 10%) που είχε η επιχείρηση κατά το μήνα Μάρτιο, όπως αυτός θα δηλώνεται από την ίδια την επιχείρηση. 

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε την αγωνία των επιχειρήσεων που αποκλείονται από την υποβολή των αιτήσεων και θα προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση των ανωτέρω. 

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών