Διοργάνωση επιχειρηματικής συνάντησης με επαγγελματίες από το Βέλγιο και την Ολλανδία με επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (29/11–3/12/2026) στη Θεσσαλονίκη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής, διοργανώνουν «Επιχειρηματική συνάντηση με επαγγελματίες από το Βέλγιο και την Ολλανδία με επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία αποτελούν σημαντικές αγορές για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, προσφέροντας ουσιαστικές δυνατότητες ενίσχυσης των εξαγωγών και ανάπτυξης νέων εμπορικών συνεργασιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Βρυξελλών, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς το Βέλγιο ανήλθαν σε 685 εκατ. ευρώ το 2025.

Ιδιαίτερη παρουσία στη βελγική αγορά καταγράφουν προϊόντα όπως η φέτα, οι επιτραπέζιες ελιές, τα ακτινίδια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αρκετές κατηγορίες να παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αντίστοιχα, η Ολλανδία αποτελεί σημαντικό διεθνή κόμβο εμπορίου και διανομής αγροδιατροφικών προϊόντων, διαθέτοντας ανεπτυγμένες υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας και οργανωμένα δίκτυα εισαγωγών, χονδρικής και λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση 2025 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Χάγης, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς την Ολλανδία ανήλθαν σε 1,35 δισ. ευρώ το 2025, σημειώνοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημαντική είναι η παρουσία ελληνικών προϊόντων, όπως τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και οι καρποί, καθώς και τα ψάρια, γεγονός που αναδεικνύει τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης των ελληνικών προϊόντων στην ολλανδική αγορά.

Στόχος της επιχειρηματικής συνάντησης είναι η προβολή της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη νέων εμπορικών συνεργασιών με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις τάσεις της κατανάλωσης, τις απαιτήσεις και τις προοπτικές των δύο αγορών, καθώς και η δικτύωσή τους με δυνητικούς εμπορικούς εταίρους και επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων.

Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματισμένες διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B) μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής και των εκπροσώπων από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες της Περιφέρειας, με στόχο την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, της ποιότητας και της ποικιλίας των τοπικών προϊόντων.

Στην αποστολή αναμένεται να συμμετέχουν αγοραστές, εισαγωγείς και διανομείς τροφίμων, καθώς και επαγγελματίες του κλάδου HoReCa και εκπρόσωποι δικτύων λιανικής από το Βέλγιο και την Ολλανδία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά στις αντίστοιχες αγορές. Η συμμετοχή τους αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί μία σημαντική ευκαιρία για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη διεθνή τους παρουσία και προσφέροντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων συνεργασιών σε μία αγορά με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη δράση, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη φόρμα στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffdhkLX5yaLqitXwUkc34sLhsfAAGISM4c4PiOX2rnam2OFw/viewform

Η αίτηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026. Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των διαθέσιμων συναντήσεων, θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:

• τον εξαγωγικό χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της επιχείρησης
• την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ
• τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας της
Περιφέρειας.

Επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330052 κα Μαρία Ελευθεριάδου, 2313330043 κα Άννα Παπακωνσταντίνου και 2313330391 κα Αθανασία Μαυρίδου.