Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αιτήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το Επιμελητήριο με την ΟΕΒΕΣΣ

Με ολοκληρωμένες κοινές προτάσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ενεργειακής κρίσης και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των Σερραϊκών επιχειρήσεων κατήλθαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς μαζί με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣΣ Σωτήρη Κοτσαμπά.

Στη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Σκρέκα συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Γιώργος Τα ΐρης

και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Σερρών Χαράλαμπος Τσιλιακούδης.

Η Σερραϊκή αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά στον Υπουργό τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις των Σερρών, οι οποίες πλήττονται βάναυσα από την ενεργειακή κρίση και κατέθεσαν τα εξής αιτήματα:

  • Ανάπτυξη Υποδομών – Εγκατάσταση νέων μετασχηματιστών – Επέκταση υπάρχοντος δικτύου στο Ν. Σερρών για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ που θα επιτρέψουν, αφενός τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει από επενδυτές, και αφετέρου την παραγωγή ενέργειας προς ιδιοκατανάλωση (Net Metering).
  • Επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά το στάδιο εξέτασης των φακέλων, σχετικά με νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ στα πλαίσια του NetMetering, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.
  • Συνέχιση και αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους προς τις επιχειρήσεις.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Επιχορήγηση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
  • Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.
  • Δίκαιη συμμετοχή της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με αλλαγή στο «απαγορευτικό» όριο των 2000KWH.
  • Αυστηροί Έλεγχοι και πρόστιμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, για περιπτώσεις μη νόμιμης και ορθής τιμολόγησης.
  • Αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή όπως συμβαίνει σήμερα.
  • Ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής.

Ο Υπουργός από την πλευρά του, τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση ώστε να βρεθούν «αναχώματα» έναντι της ενεργειακής κρίσης και να ελαφρυνθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα που υπάρχει με το δίκτυο μέσης ηλεκτρικής τάσης στο Νομό Σερρών και ανακοίνωσε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση ενός επιπλέον μετασχηματιστή 50 MW στον υποσταθμό της Αμφίπολης. O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε τον Υπουργό πως αίτημα είναι να υπάρξει αντίστοιχη εγκατάσταση μετασχηματιστή και στον υποσταθμό του Σιδηροκάστρου, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα και την Βιομηχανική Περιοχή των Σερρών. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να το μελετήσει και σύντομα να απαντήσει για το εάν υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Τη συζήτηση απασχόλησαν αρκετά και τα σχετικά με το Net Metering αιτήματα, με τον κ.Σκρέκα να ενημερώνει πως εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ψηφιστεί πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με Νet Metering.

Eπιπλέον, τόνισε πως σύντομα αναμένεται να «ανοίξουν» προγράμματα Net Metering  τόσο για αγρότες και νοικοκυριά, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και για επιχειρήσεις, από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τόσο ο Αθανάσιος Μαλλιαράς όσο και ο Σωτήρης Κοτσαμπάς κάλεσαν τον Υπουργό να επισκεφτεί τις Σέρρες και τόνισαν πως οι «οχλήσεις» προς το Υπουργείο του θα συνεχίζονται, κάθε φορά που θα προκύπτουν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τους ευχαρίστησε για το γόνιμο διάλογο και τόνισε πως η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή.

Με αφορμή την κάθοδό τους στην Αθήνα , η σερραϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και τα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, όπου έγινε μια εκτενής συζήτηση με τον Πρόεδρο Γιώργο Καββαθά και συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Σερρών και της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος είναι μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας να εκπονούνται μελέτες που αφορούν  το Νομό Σερρών και να υλοποιούνται επαγγελματικά σεμινάρια κατάρτισης.