Αθ. Μαλλιαράς : «Το Επιμελητήριο θα είναι πάντα ο ισχυρός σύμμαχος των επιχειρήσεων»- Απολογισμός για τον ένα χρόνο στην Προεδρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθ. Μαλλιαράς : «Το Επιμελητήριο θα είναι πάντα ο ισχυρός σύμμαχος των επιχειρήσεων»- Απολογισμός για τον ένα χρόνο στην Προεδρία

 

Μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο των Σερρών για συνεχή στήριξη και προάσπιση των συμφερόντων του από το Επιμελητήριο,  έστειλε ο Αθανάσιος Μαλλιαράς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην Προεδρία. Ο κ. Μαλλιαράς παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης , προχωρώντας σε έναν συνοπτικό απολογισμό των δράσεων και παρεμβάσεων του Επιμελητηρίου, σ’ αυτόν τον  χρόνο που ο ίδιος ηγείται του θεσμικού φορέα. «Είμαστε σύμμαχοι των επιχειρήσεων– μελών μας καθώς και των αγροτών και θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για όλα τα θέματα που τους απασχολούν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Μαλλιαράς.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αθανάσιου Μαλλιαρά ήταν η εξής :

 

«Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου και αποφασίσαμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της διοίκησής μας.

Ανέλαβα τα ηνία του Επιμελητηρίου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Εκτός από την υγειονομική κρίση που έπληξε ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις, ήρθε να προστεθεί, ως ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος, η σοβαρή ενεργειακή κρίση. Όλο αυτό το διάστημα εμείς ως Επιμελητήριο καταβάλαμε κάθε προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου πραγματοποίησα σειρά επαφών με τους φορείς της Περιφερειακής & Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με όλους τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους και τα έχουμε εντάξει στις συνολικές αναπτυξιακές προτάσεις του Επιμελητηρίου.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ήμασταν κοντά στις επιχειρήσεις μας, έτοιμοι να παρέμβουμε, όπως και κάναμε σε κάθε ζήτημα που τους απασχολεί.

  • Στείλαμε επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς με προτάσεις για τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων (πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση).
  • Στείλαμε επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη των αγροτών (αίτημα για τάχιστες παρεμβάσεις και αποζημιώσεις για θεομηνία, προώθηση αιτημάτων των αγροτών, παρεμβάσεις για το πρόγραμμα απονιτροποίησης).
  • Πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με Υπουργούς και άλλα υψηλά κυβερνητικά στελέχη.
  • Συμμετέχουμε αδιάλειπτα στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τοποθετήσεις για θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και καταθέτουμε προτάσεις στην επιτροπή παραεμπορίου της ΚΕΕΕ για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για το νομό μας.  Στο πλαίσιο αυτό ο Διοικητής της ΔΙΜΑΕ επισκέφθηκε τον Προμαχώνα για την εγκατάσταση isobox για καλύτερο έλεγχο των εισροών.
  • Υπογράψαμε Μνημόνια Συνεργασίας με το ΔΙΠΑΕ και το ΤΕΦΑΑ.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Συμμετείχαμε δυναμικά σε εκθέσεις, επιδοτώντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μας (ΔΕΘ, FOODEXPO, Διεθνής Έκθεση Τουρισμού).

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ικανοποίηση των εκθετών μας, ιδιαίτερα από την FOODEXPO, καθώς είχαν την ευκαιρία να συνάψουν συμφωνίες και να ανοίξουν ορίζοντες εξωστρέφειας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διοργανώσαμε για πρώτη φορά το SERRES AGRIBUSINESS που μετονομάζεται πλέον σε AGROSERRES και στόχος μας είναι καταστεί θεσμός για το νομό μας.

Πραγματοποιήσαμε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την επιχειρηματικότητα στο δυσμενές περιβάλλον, τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις , τα νέα δεδομένα με το MYDATA.

Επιπλέον,προχωρήσαμε στην καθιερωμένη βράβευση των παιδιών μελών του Επιμελητηρίου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πραγματοποιήσαμε κοινωνικές δράσεις: Φιλοξενία 153 Πολωνών πυροσβεστών στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ», Συγκέντρωση και αποστολή πρώτων ειδών για τις πυρόπληκτες περιοχές, δωρεά εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιήσαμε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ειδικότερα:

  • Ολοκληρώσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Επιμελητηρίου, αναβαθμίζοντας ψηφιακά τις υπηρεσίες που παρέχονται στα μέλη μας. Σύντομα θα σας παρουσιαστούν αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου αυτού.
  • Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Πόλης Σερρών με δικαιούχο τον Δήμο Σερρών και Συνδικαιούχο το Επιμελητήριο, ολοκληρώσαμε τη μελέτη marketing του SERRES OPEN MALL καθώς και τη μελέτη αναβάθμισης των προσόψεων των ωφελούμενων επιχειρήσεων του κέντρου. Έχουν ενημερωθεί σχετικά οι επιχειρήσεις και είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε το υποέργο των προμηθειών για την ολοκλήρωση των υποέργων του Επιμελητηρίου.
  • Υλοποιούμε Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Εργαζομένων και είμαστε σε διαδικασία συμβατοποίησης για διενέργεια δράσεων κατάρτισης των εργαζομένων στην περιοχή του Δήμου Σερρών.
  • Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα -Βουλγαρία STRENGTHEN που στοχεύσει στην προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας στη διασυνοριακή περιοχή.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ»

  • Υλοποιούμε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυχρονισμού του πρώην Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη, το οποίο και μετονομάσαμε σε Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ», ως ελάχιστη τιμή προς τον αείμνηστο Πρόεδρο, Χρήστο Μέγκλα.
  • Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 3 εκατ. Ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία Συνεδριακού, Εκθεσιακού Κέντρου και Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων. Είμαστε πολύ κοντά στην προκήρυξη όλων των υποέργων, ενώ παράλληλα διεκδικούμε και αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20%.
  • Πέρα, όμως, από το πρόγραμμα που τρέχει, όπως βλέπετε πρόκειται για έναν χώρο τεράστιων απαιτήσεων και, ως Επιμελητήριο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντήρηση και εξωραϊσμό των εξωτερικών του χώρων με ίδιους πόρους (προμήθεια εξοπλισμού, εργατικό δυναμικό).

 

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, όπως όλοι γνωρίζετε, από την αρχή της χρονιάς προετοιμαζόμαστε για τη διοργάνωση της SEREXPO, που θα πραγματοποιηθεί εδώ, στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» ,από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων μας που σπεύδουν να καταθέσουν την αίτησή τους καθώς και του κόσμου που ανυπομονεί για τη διοργάνωση.

Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε και το ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ με αποκορύφωμα φυσικά τις ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ…!!».