Αναπτυξιακές προοπτικές Ν. Σερρών

Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 4/10/10 στο Επιμελητήριο Σερρών με θέμα τις Αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού Σερρών που ως στόχο είχε να καθοριστεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δραστηριοποίησης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφραστούν και να καταγραφούν οι προτάσεις των επιχειρηματιών σχετικά με τα όσα χρειάζεται η επιχειρηματική κοινότητα του νομού μας, ώστε να προστεθούν στη Δέσμη Προτάσεων που καθόρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΣ, ώστε να επιδίδονται στους υποψηφίους του ΄΄Καλλικράτη΄΄ στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανοίγοντας της εργασίες της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε χαρακτηριστικά : «Το Επιμελητήριο Σερρών κινείται σε όλα τα επίπεδα: εντός Νομού,  σε Πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και στο εξωτερικό. Πρέπει αφενός οι Σερραϊκές επιχειρήσεις   να έχουν εφαλτήριο το Νομό Σερρών, και αφετέρου  οι Σερραίοι αυτές τις δύσκολες ώρες να στηρίξουν τα Σερραϊκά προϊόντα»          

Αρχικά από τον εκπρόσωπο της Εταιρίας Συμβούλων ALPHA PLAN, έγινε η παρουσίαση του Master Plan του  μόνιμου Εκθετηρίου ελληνικών προϊόντων στη Μόσχα, που προωθεί το ΕΒΕΣ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας στην οποία θα συμμετάσχουν καταρχάς τέσσερα Επιμελητήρια (Καβάλας, Σερρών, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Γρ. Ζαρωτιάδης, ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας παρουσίασε τα αποτελέσματα της Βιβλιογραφικής Επισκόπησης Μελετών Αναπτυξιακού χαρακτήρα Ν. Σερρών, υπό τον τίτλο  «Επιχειρηματικότητα, Προοπτικές Ανάπτυξης στο Ν. Σερρών & ο Ρόλος του ΕΒΕΣ».

Κατόπιν ο κ. Αλεξανδρίδης Αναστάσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. χαιρετίζοντας τις εργασίες, συνεχάρη το Επιμελητήριο Σερρών, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα απ' τα πιο δραστήρια περιφερειακά Επιμελητήρια και ότι με χαρά ο ΣΕΒΕ θα ενισχύσει και θα προβάλλει τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Σερρών, όπως αυτή του Εκθετηρίου της Μόσχας, διότι πρόκειται για μία επικεντρωμένη δράση, και ακριβώς τέτοιες έχουν ανάγκη μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις. Παντού στην περιφέρεια, είπε ο κ. Αλεξναδρίδης, υπάρχουν διαμάντια που με τις σωστές προωθητικές ενέργειες μπορούν να γίνουν γνωστά και να κατακτήσουν αγορές μικρής κλίμακας. Από την πλευρά του, ο κ.  Μυλωνάς Ανδρέας, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Σ.Ε.Β.Ε. επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Σερρών για την ίδρυση του Εκθετηρίου στη Μόσχα ως στοχευμένη δράση που πραγματικά έχει ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδίως οι εξαγωγείς. Κάθε προϊόν, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, μπορεί να βρίσκει τη θέση του στην αγορά, αν έχει συγκεκριμένη ποιότητα που θα το διαφοροποιεί από τα άλλα.

Οι Σερραίοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που συμμετείχαν (βλ.παρακάτω) στη σύσκεψη  εξέφρασαν τις αγωνίες τους για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων, τον ανταγωνισμό, λόγω χαμηλού κόστους εργασίας, από τα κινεζικά προϊόντα, την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, την ανάγκη συνεργασίας – δικτυώσεων ομοειδών επιχειρήσεων, την ανάγκη σύνδεσης της ερευνητικής (ΑΤΕΙ Σερρών, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ, κ.ά) με την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και τις προτάσεις τους για έργα υποδομής (οδικά δίκτυα κ.λ.π.) και θεσμικές παρεμβάσεις (π.χ. ενισχυμένα επενδυτικά κίνητρα) προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των σερραϊκών επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί η ανεργία. 

Τέλος στην επιτυχημένη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν από τη Διοίκηση οι προσεχείς δράσεις του Επιμελητηρίου (Επιχειρηματική Αποστολή στην Κύπρο 20-23/10/2010, ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα 8-12/11/2010, ΜΑΡΑΤΗΟΝ – ΕΧPO 28-30/10/2010, Έκθεση  Καρδίτσας 8-13/10/2010, και άλλες) και κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να εντάξουν στο προφίλ των επιχειρήσεών τους στο portal του Επιμελητηρίου Σερρών http://www.serreschamber.gr/.

    Ανάγκη εξειδίκευσης των δράσεων και των προσπαθειών με συγκεκριμένους στόχους και όχι διασπάθιση δυνάμεων σε πολλά θέματα ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της σύσκεψης που έγινε αποδεκτό από όλους.

    Το οπτικό και ακουστικό υλικό της σύσκεψης, οι παρουσιάσεις καθώς και η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σάκης Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρος της ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε. , για την ελληνική μεταποίηση είναι αναρτημένα στο http://www.serreschamber.gr/.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης,  ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ,  ΠΑΝ ΜΕΤΑΛ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΣΕΡΚΟ, STABIL SYSTEM, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΚΑΝΤΖΑΣ, ΚΙΟΥΡΤΙΔΗΣ- ΖΑΓΚΟΤΣΗ, POLLA GLASS, ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ – ΒΑΣΑΚΗ, Η.Τ.Α., ΤΕΡΖΙΔΗ, ΝΟΜΙΔΟΥ ΑΙΚ., ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, εκπρόσωπος του υποψηφίου Περιφερειάρχη Μ. Μπόλαρη, και από τη Δ.Ε. ο Β΄Αντιπρόεδρος, Ε. Πολίτης, η Γεν. Γραμματέας, Ελ. Τσιαπάρα και ο Οικ. Επόπτης,  Ιω. Μπαλίτης.