Αποτίμηση του 2013 – Στόχοι του 2014

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Αποτίμηση του 2013 – Στόχοι του 2014
   
    Το 2013 δεν μπόρεσε να έρθει η ανάπτυξη που περιμέναμε για τις σερραϊκές επιχειρήσεις αλλά και για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας. Έκλεισαν, δυστυχώς, 532 σερραϊκές επιχειρήσεις και εγγράφησαν 633 νέες. Υπήρξε ελάχιστη ρευστότητα, συνεχίστηκε η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και η υπερφορολόγηση αυτών.  
    Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών προσπαθήσαμε και μειώσαμε τα έξοδα, για μία ακόμη φορά, με λιγότερες ανελαστικές δαπάνες και κυρίως περιορίζοντας τις ελαστικές δαπάνες κατά 240.000 ευρώ περίπου, σε σύγκριση με παλαιότερα έτη. Δυστυχώς όμως αντιμετωπίσαμε και μία μείωση των εσόδων του Επιμελητηρίου, κυρίως λόγω αδυναμίας μέρους των μελών του να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  
    Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μας, ούτως ώστε να καταγράψουμε προβλήματά τους και να εφαρμόσουμε πιο συχνή επικοινωνία μαζί τους, επικαιροποιώντας τα στοιχεία του Μητρώου, με έμφαση στην ηλεκτρονική ενημέρωση που επιτυγχάνεται μέσω της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας μας www.serreschember.gr και σε εβδομαδιαία βάση με την αποστολή ηλεκτρονικά  του Ενημερωτικού Δελτίου. Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές Ημερίδες, πολλές από τις οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας μας.   Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και αναπτυξιακές συσκέψεις με διάφορους φορείς και Υπουργεία σκεπτόμενοι την ανάπτυξη του Νομού Σερρών, που τόσο έχουμε ανάγκη. Συμμετείχαμε στη  Δ.Ε.Θ. 2013 και σε άλλες Εκθέσεις,   όπου είχαμε μια πολύ επιτυχημένη παρουσία διαφημίζοντας τα προϊόντα μας, το Επιμελητήριο αλλά και όλο το Νομό Σερρών. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία συγκεντρώνει τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδος και προωθεί θέσεις, απόψεις, προτάσεις προς την Κυβέρνηση και προς τα αρμόδια Υπουργεία.
    Υλοποιήσαμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, π.χ. INTERREG και υποβάλαμε προτάσεις προς έγκριση νέων προγραμμάτων. Εκπαιδεύτηκαν 1.585 μέλη μας σε σεμινάρια του ΕΦΕΤ  και ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που πραγματοποιήσαμε, τα οποία συνεχίζονται με πολύ μεγάλο αριθμό μελών και του προσωπικού αυτών.
    Στόχοι μας για το 2014 είναι η προώθηση των αναπτυξιακών προτάσεων του Νομού Σερρών, η ενδυνάμωση της δράσης του Επιμελητηρίου, η βοήθεια των μελών του Επιμελητηρίου, ούτως ώστε να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις και οι υπάρχουσες να ανοίξουν τα φτερά τους επιτυγχάνοντας καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.  
    Δυστυχώς, ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με συνεχή μέτρα λιτότητας. Το 2014 ελπίζουμε ότι με τις αλλαγές που έγιναν στο δημόσιο τομέα, στον τραπεζικό τομέα και στις προθέσεις που υπάρχουν για ενίσχυση ρευστότητας και στήριξη επιχειρηματικότητας, να είναι η αρχή μιας ανάκαμψης. Το πρωτογενές πλεόνασμα που είχαμε στη χώρα μας, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, είναι σημείο ανάκαμψης.
    Ευχόμαστε για τις εκλογές που έρχονται το Μάιο του 2014 να υπερισχύσει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα από όλους μας. Η κρίση δεν τελείωσε. Στο χέρι μας είναι να την αντιμετωπίσουμε ΄  με σωστές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, να βγουν πιο ενισχυμένες οι επιχειρήσεις μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε ότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα περισσότερο, με ευελιξία, με μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να μπορέσουν  οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
   Με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελληνική Κυβέρνηση θα δώσει μια νέα μάχη, προωθώντας προτεραιότητες για την Ελλάδα του αύριο.
    Πιστεύουμε ότι για το καλό του Νομού Σερρών όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν άλλοι τρόποι βοήθειας προς τους επιχειρηματίες, όπως η εκμετάλλευση των χώρων του δημοσίου, οι οποίοι είναι ανενεργοί και δεν αξιοποιούνται.
    Το 2014 είναι μια χρονιά που δεν δικαιούμαστε να μην επιτύχουμε την ανάπτυξη. Προωθούμε την εξωστρέφεια, τη μεταποίηση, την προβολή των σερραϊκών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, τα πρωτογενή μας προϊόντα, τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στο Νομό Σερρών.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ