Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Χαλκιδική

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε και η Α' Γενική Συνέλευση του Δικτύου του 2010, στην όμορφη Χαλκιδική.To Επιμελητήριο  Σερρών εκπροσωπήθηκε από την Γεν. Γραμματέα και Πρ. Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Ν.Σερρών κ. Τσιαπάρα Ελένη.   

Ευτυχής συγκυρία, διότι έδωσε την ευκαιρία στις εκπροσώπους των Επιμελητηρίων στο Δίκτυο όχι μόνον να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση του Δικτύου, αλλά να παρακολουθήσουν της εργασίες της ολομέλειας των εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης και να ενημερωθούν για πολλά και σημαντικά θέματα της Επιμελητηριακής Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Γκιλλής, η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου, καθώς και η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στο Δίκτυο κ. Στέλλα Μπαλάση, οργάνωσαν τις δύο συνελεύσεις με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο και φιλοξένησαν τους συμμετέχοντες ως άρχοντες, σε μια από τις ωραιότερες γωνιές της πατρίδας μας.

Το θέμα που κυριάρχησε και στις δύο συνελεύσεις ήταν η παρούσα κρίσιμη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχουσες επιχειρηματίες στην Γενική Συνέλευση του Δικτύου ανέπτυξαν διεξοδικά τις προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς και την πληροφόρηση που είχαν από τις περιφέρειές τους, για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχειρηματικότητα της γυναίκας.

Συνοψίζοντας τις απόψεις τους, καταλήγουμε στη σημερινή πραγματικότητα που μεταφράζεται σε συρρίκνωση της αγοράς, στον περιορισμό των δραστηριοτήτων και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Γυναίκες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, ανέφεραν ότι η οικοδομή έχει μειωθεί στο 50%. Μεγαλέμπορος και εισαγωγέας ρούχων είπε ότι η επιχείρησή της απέλυσε προσωπικό, διότι έχει χάσει το 25% της πελατείας της το τελευταίο εξάμηνο. Η ίδια κυρία, εκτός της κρίσης, ενοχοποίησε και τις πολυεθνικές για αυτή την πτώση και τα ανατολικής προέλευσης και χαμηλής ποιότητας προϊόντα που κατακλύζουν τις αγορές μας. Το γεγονός ότι δεν παράγουμε και δεν επενδύουμε σε έργα ανάπτυξης, ήταν ένα άλλο σημείο κριτικής προς τους κρατούντες.

Εντύπωση έκανε η αναφορά ιδιοκτήτριας λογιστικού γραφείου, η οποία είπε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν εικονικές ενάρξεις, προκειμένου να πάρουν μια, έστω και μικρή, επιδότηση για να επιβιώσουν για λίγο διάστημα. Έγινε επίσης αναφορά στο εισπρακτικό και αντιπαραγωγικό φορολογικό νομοσχέδιο και στην έλλειψη οργάνωσης του μοναδικού προϊόντος που έχει η χώρα, του τουρισμού,

Με αυτά τα δεδομένα, οι γυναίκες απαιτούν από την πολιτεία καλλίτερη κατανομή των Κοινοτικών προγραμμάτων. Ζητούν ειδικούς για την διαχείριση της κρίσης και την στήριξη των μικρομεσαίων.

Πρέπει να στηρίξουμε τα Ελληνικά προϊόντα και τις τοπικές αγορές, να ενθαρρύνουμε την Ελληνίδα επιχειρηματία, να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας με σύνεση και προ παντός να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. 

Κοινή συνισταμένη, η απαισιοδοξία, η εσωστρέφεια και η πικρία για αυτούς που έφεραν την χώρα εδώ.

Τα κυβερνητικά στελέχη και οι τοπικοί παράγοντες άκουσαν με προσοχή τα λεχθέντα και αντιπαρέβαλαν τα μέτρα που θα πάρει η πολιτεία για την στήριξη της αγοράς και την ανάπτυξη.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ταξιάρχη, στον συνεταιρισμό «ευ-γεύεστε».

Οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video με ενημέρωση και παραδείγματα καλών πρακτικών αγροτουρισμού.

Ακολούθησε συζήτηση και έγιναν προτάσεις  για την ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα κατέληξαν:

  • Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ρίσκα και να επιδιώκουν συνεργασία με άλλους γυναικείους συνεταιρισμούς αστικών κέντρων.
  • Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς πρέπει να μεριμνήσουν για την κάλυψη διαδικτυακού σήματος σε περιοχές που ακόμα και σήμερα δεν καλύπτονται.
  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς της περιφέρειάς του, να εκδώσει επιχειρηματικό οδηγό μόνον με παραδοσιακά προϊόντα και να συνεχίσει την επιτυχημένη προσπάθεια της εκπαίδευσης Η/Υ και Marketing (προώθηση και προβολή προϊόντων), που έχει ήδη αρχίσει με πρωτοβουλία του Δικτύου.
  • Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί να στείλουν όλο το υλικό τους στο ΕΕΔΕΓΕ, προκειμένου να αναρτηθεί στο site  του Δικτύου.
  • Προτάθηκε επίσης, να γίνει μια εμπεριστατωμένη καταγραφή των προβλημάτων όλων των γυναικείων συνεταιρισμών, για να δοθούν και οι απαραίτητες προτάσεις-λύσεις.
  •  Να οργανωθεί διήμερο Συνέδριο με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα σχετικά με τους Συνεταιρισμούς, προκειμένου να δοθεί νέα προοπτική στην λειτουργία και ανάπτυξή τους.

Κατά την διάρκεια του επισήμου γεύματος της 16ης Απριλίου, έγινε και η απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης της εκπαίδευσης των μελών του Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου σε συνεργασία με την Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και με την συμβολή και συμπαράσταση του Προέδρου και των Στελεχών του Επιμελητηρίου.