ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΙΛΚΙΣ 22- 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 – ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Στις εργασίες της πολύ σημαντικής πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Κιλκίς 22 και 23 Νοεμβρίου 2013, συμμετείχαν ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Μέγκλας και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, κ. Ναούμ Μιντιούρης του Επιμελητηρίου Σερρών. Τέσσερις Υπουργοί, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός αποτέλεσαν τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τον αναπτυξιακό ρόλο των Επιμελητηρίων ανά την Περιφέρεια και κατ' επέκταση της οικονομίας της χώρας.Χαρακτηριστικότερη ήταν η έκφραση της Υπουργού Τουρισμού,κας Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία μετέφερε το μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,  για τη στήριξή του στον θεσμό των Επιμελητηρίων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους με τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας της συνδρομής των μελών τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα τοπικά επιμελητήρια αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης και συμβάλλουν ουσιαστικά στη οικονομία της χώρας». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που έχει να κάνει με την εξέλιξη του Επιμελητηριακού θεσμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης κ.  Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε την αντίθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επικείμενη κατάργηση των υποχρεωτικών συνδρομών των μελών των επιμελητηρίων και μετά το 2015. Τις εργασίες της Γ.Σ. τίμησε και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Κιλκίς κ.  Γιώργος Φλωρίδης, και χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Μαγδαληνή Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των κομμάτων.
•    Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. ήταν:
•    «Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς: αγώνας για την ίδρυση, αγωνία για την επιβίωση», από τον κ. Βασίλειο Σεργιαννίδη, Πρόεδρο της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς (ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς).
•    Έγκριση του Προϋπολογισμού της ΚΕΕΕ έτους 2014, από τον κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη, Οικονομικός Επόπτης ΚΕΕΕ.
•    «Αναβάθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων ως καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης της περιφέρειας»από τον οικοδεσπότη Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς και  Δ` Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ, κ. Παύλο Τονικίδη.
•    «Παρουσίαση Μελέτης για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων» από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα
•    «Υποχρέωση Εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια» , από τον κ. Γεώργιο Φλωρίδη, πρώην Υπουργό και Βουλευτή Κιλκίς.
•    «Συμμαχία ζωής τοπικής αυτοδιοίκησης και πραγματικής οικονομίας», από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκη, κ.ΓιάννηΜπουτάρη
•    « Η οικονομία και οι προοπτικές της» , από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος τόνισε το ζωτικής σημασίας ζήτημα της αποκατάστασης της ροής κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Σερρών συνεχάρη τη Διοίκηση της ΚΕΕΕ για τις συναντήσεις που έχει με φορείς του εξωτερικού και του εσωτερικού για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και για τις παρεμβάσεις της προς τα Υπουργεία με τις θέσεις και τις προτάσεις της για την επίλυση των προβλημάτων των επιχειρηματιών όλων των Επιμελητηρίων που εκπροσωπεί και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια το Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΕΕ, κ. Στ. Βαρδαλά για τη νομική υποστήριξη που παρέχει στα μέλη της ΚΕΕΕ και στο Επιμελητήριο Σερρών. Ο κ. Χρήστος Μέγκλας παρουσίασε τα κυριότερα προβλήματα του Ν. Σερρών και ιδιαίτερα το πρόβλημα του  διασυνοριακού παραεμπορίου, προτείνοντας μάλιστα στους συνέδρους να επισκεφτούν τον Προμαχώνα, για να διαπιστώσουν με πόσο λίγο προσωπικό και λίγα μέσα λειτουργεί ο τελωνειακός σταθμός, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Ε.Ε. ΄ «Δεν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι,  όπως πρέπει και το παραεμπόριο επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις όχι μόνο του Ν. Σερρών αλλά και των γύρω νομών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών. Την ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους τόνισε, επίσης, ο κ. Μέγκλας, δεδομένου ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν  να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες οφειλές προς τους Δήμους και μάλιστα και στις κατασχέσεις στις οποίες προέβη  Δήμος Σερρών. Ανέφερε και το με αριθ. 12330/01.10.2013 Υπόμνημα – Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ σε σχετική επιστολή για το ίδιο θέμα, προκειμένου να υπάρξει έστω μία μικρή  ανακούφιση για τους επαγγελματίες και να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους.
    Στο πλαίσιο της Γ.Σ. της ΚΕΕΕ, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών είχαν σειρά επαφών με τους παριστάμενους Υπουργούς και Υφυπουργούς και λοιπούς θεσμικούς φορείς, με τους οποίους αντάλλαξαν τις απόψεις τους για τα μείζονα θέματα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του κ. Χρήστου Μέγκλα με το Γενικό Γραμματέα  Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Στέφανο Κομνηνό, στον οποίο, επίσης, ανέφερε και κατ΄ ιδίαν το ιδιαίτερο πρόβλημα του παραεμπορίου στη διασυνοριακή περιοχή και του ζήτησε για άλλη μία φορά την ουσιαστική και άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την πάταξή του.

 
Επισυνάπτονται: Δελτίο Τύπου – Φωτογραφίες – Αρχείο με τις λεζάντες των φωτογραφιών