ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΒΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    «Μνημόνιο – Συνταξιοδοτικά και Εργασιακά Δικαιώματα» ήταν το θέμα της εισήγησης του Καθηγητή Εργατικού Δικαίου και Προέδρου της ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ. (Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος ήταν κύριος Ομιλητής σε Ημερίδα του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Ε.Β.Ε. Σωματείων  και του Εμπορικού Συλλόγου, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 στο Ξενοδοχείο ACROPOL.
    Ο επιφανής και έγκριτος Εργατολόγος, αποδέχθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο 2011 – ύστερα από την επιτυχημένη Ημερίδα του περασμένου Φεβρουαρίου, – την πρόσκληση του Επιμελητηρίου να ενημερώσει τα μέλη του Επιμελητηρίου και άλλους πολίτες του Ν. Σερρών για τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, καθώς και στις εργασιακές σχέσεις, μετά τις δραματικές αλλαγές που επήλθαν με τους νέους εφαρμοζόμενους νόμους (Β΄Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, Πολυνομοσχέδιο κ.π.ά.)
    Στην πολιτική των μνημονίων και τις επιπτώσεις της σε οικονομικό, κοινωνικό και κυρίως ανθρώπινο επίπεδο αναφέρθηκε ο κ. Μητρόπουλος, αναλύοντας διεξοδικά τις αρχές του νέου ασφαλιστικού (όπως την κατάργηση τριμερούς χρηματοδότησης, εφαρμογή πλήρους ανταποδοτικότητας, απόλυτη εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, αύξηση των ορίων ηλικίας ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου του μέσου όρου ζωής), και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι απώτερος στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι η συρρίκνωση του χρονικού διαστήματος ανάμεσα στο τέλος  του εργασιακού βίου και το τέλος του βίου των εργαζομένων, ώστε να «βγαίνουν» όλο και λιγότεροι συνταξιούχοι για όλο και λιγότερο χρονικό διάστημα.
    Ο κ. Μητρόπουλος και οι συνεργάτες του Δημήτρης Μητρόπουλος, Διονύσης Τεμπονέρας, Στάθης Χριστοδουλέλης και Παναγιώτης Αχτύπης, εξειδικευμένοι στα συνταξιοδοτικά θέματα,  απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των πολλών παρευρισκομένων, οι οποίοι με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εκδήλωση και  έλαβαν εγκυρότατες απαντήσεις σε κάθε θέμα που τους απασχολεί σχετικά με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τους μέλλον. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστείδης Δρογαλάς, είπε ότι το γραφείο του κ. Μητρόπουλου και των συνεργατών του είναι στη διάθεση των μελών του Επιμελητηρίου, τα οποία θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους μέσω του Επιμελητηρίου.
    Εκτός από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε εξατομικευμένα θέματα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε σχετικά με τα νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, το ρόλο της ιδιωτικής και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, το ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως στυλοβατών της ανάπτυξης κ.π.ά.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητρόπουλος, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης και παραμονής των σερραϊκών επιχειρήσεων στις Σέρρες, με το να αποφύγουν τη μεταφορά στη γειτονική Βουλγαρία και να αντέξουν στον ανταγωνισμό που υφίστανται λόγω του χαμηλότερου εργατικού κόστους εκεί, καθώς με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου τούς δίνεται η δυνατότητα να μειώσουν τις αποδοχές του προσωπικού τους, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σ΄ αυτή τη λογική, εκφράζοντας την πίστη ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να μην επιδιώκουν τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων που απασχολούν, διότι κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και ως εκ τούτου δημιουργείται περαιτέρω ύφεση που πλήττει την αγορά και οδηγεί σε λουκέτα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας εθνεγερτικής και εθνοφελούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση να διαρραγεί ο μνημονιακός κύκλος που καταστρέφει ολοσχερώς την πατρίδα.