ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΨΟΥΣ 6% ΣΕ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

Σέρρες, 16/11/2020

Αρ. Πρωτ. 2238

 

ΠΡΟΣ:   Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,

κο Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

κο Κων/νο Καραμανλή

Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,

κο Νικόλαο Ταγαρά

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

κα Φωτεινή Αραμπατζή

ΚΟΙΝ: Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,

κα Αλεξάνδρα Σδούκου

Βουλευτές Ν. Σερρών

 

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΨΟΥΣ 6% ΣΕ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

Αξιότιμες/οι,

Με την υπ’ αριθμ. 2149/03.11.2020 επιστολή μας, σας μεταφέραμε την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων – μελών μας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ενέργεια και στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ειδικότερα, για τη συζητούμενη επιβολή έκτακτης εισφοράς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή τη μείωση των προκαθορισμένων τιμών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και σας απευθύναμε έκκληση να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια καθώς οι επενδυτές, δεδομένων και των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή, δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλα βάρη.

Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπου στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής παρέμβασης της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ προβλέπεται και η επιβολή έκτακτης εισφοράς, ύψους 6% επί του ετήσιου τζίρου του 2020, όσον αφορά στα έργα που λειτουργούν πριν από το 2015 με το σύστημα των εγγυημένων τιμών αναφοράς.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την επιβολή της εισφοράς αυτής, η οποία μάλιστα έρχεται να προστεθεί στα συνεχή πλήγματα που δέχονται από το 2014 οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενέργεια. Πρόκειται για ένα μέτρο που δε συνάδει με την εμπορική πρακτική και καθιστά ζημιογόνες τις παρελθούσες επενδύσεις, δημιουργώντας κλίμα αναξιοπιστίας και αποτροπής νέων επενδύσεων.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά ύψους 6% του κύκλου εργασιών τους για το έτος 2020 για έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε καθεστώς Feed-in Tariff και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και να αναζητηθεί ένας άλλος τρόπος  για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού, που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους επενδυτές.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών