ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 

Σέρρες, 04.11.2021

Αρ. Πρωτ. 1793

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Υγείας,

κο Θάνο Πλεύρη

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

κο Κων/νο Καραμανλή

Βουλευτές N. Σερρών

KEEE

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Από την ανακοίνωση των μέτρων προσαρμογής στα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουμε γίνει δέκτες έντονων αντιδράσεων από τα μέλη μας, καθώς οι επιχειρήσεις έρχονται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπες με τις δυσβάσταχτες συνέπειες της πανδημίας.

Αναγνωρίζουμε ότι τα νέα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η αύξηση των εμβολιασμών, που είναι και ο στόχος τους, είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι με αυτό τον τρόπο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις, ιδίως των κλάδων του λιανεμπορίου και της εστίασης και πρέπει να σας τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι οι ήδη πληγείσες επιχειρήσεις δεν αντέχουν να επωμιστούν και άλλα βάρη.

Η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής δύναμης καθώς και του αγοραστικού κοινού. Αυτά με τη σειρά τους θα επιφέρουν μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων σε μία περίοδο, μάλιστα, που είχε ξεκινήσει να επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, γεγονός που προσθέτει μία ακόμα επιβάρυνση και επιπλέον κόστος.

Παράλληλα, έντονο είναι και το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις δραστηριότητες εκείνες, στις οποίες υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων.

Κύριοι Υπουργοί,

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο επιχειρηματικός κόσμος συμμορφώνεται με τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού και καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει και η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών