ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Ο Αντιπρόεδρος Α’ του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Δ. Γιαννάκης, συνοδεία του Προέδρου του Συλλόγου Εφοριακών Σερρών, κου Θ. Νικηφορίδη, σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, επισκέφτηκαν το Τελωνείο Προμαχώνα όπου και, μετά μεγάλης ικανοποίησης, διαπιστώθηκε δια ζώσης η ενίσχυση του Τελωνείου με επαρκές προσωπικό, στο πλαίσιο εντατικοποίησης και βέλτιστης οργάνωσης των φορολογικών ελέγχων. 

Ειδικότερα, προς εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών και μετά την 01.10.2016 το Τελωνείο Προμαχώνα έχει επανδρωθεί σε 24ωρη βάση με Εφοριακούς Υπαλλήλους, αρμόδιους για την καταγραφή κι έλεγχο φορολογικών στοιχείων καθώς και το σκανάρισμα των σχετικών εγγράφων.  

Το ως άνω γεγονός υπήρξε μια εκ των βασικότερων προτάσεων του Επιμελητηρίου Σερρών που υποβλήθηκε, σε συνέχεια της κλειστής Σύσκεψης που διενεργήθηκε τη 10η Δεκεμβρίου 2013 στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, κου Χ. Μέγκλα, και παρουσία όλων των συναρμόδιων Φορέων, συμπεριλαμβανομένων του τότε Γ. Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κου Σ. Κομνηνού, καθώς και  στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεχιζόμενων, εδώ και χρόνια, παρεμβάσεων της Διοίκησης του Επιμελητηρίου προς αρμόδιους Φορείς, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και ιδίως του παράνομου διασυνοριακού εμπορίου. 

Η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο Τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εποπτεία, τη πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημόσιων εσόδων από τις καταγεγραμμένες παραβάσεις, την καταπολέμηση τελικά του αθέμιτου ανταγωνισμού στο εμπόριο της περιοχής.    

 Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών αισθάνεται δικαίωση, διαπιστώνοντας τα θετικά αποτελέσματα των αμέτρητων και ακατάπαυστων παρεμβάσεων της, αλλά εκτιμά ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη και συντονισμένη προσπάθεια. 

Η αγορά και χρήση των ακτινογραφικών μηχανημάτων (scanners), με σκοπό τον, δίχως καθυστέρηση, έλεγχο όλων των εισερχομένων στη χώρα τροχοφόρων, η οποία και αποτελεί κύρια πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών πρόκειται να γίνει σύντομα πραγματικότητα, σύμφωνα με τις ύστατες δηλώσεις του κου Γ. Πιτσιλή, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.    

Μια τέτοια εφαρμογή θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια πάταξης του παράνομου διασυνοριακού εμπορίου, που πλήττει ανεπανόρθωτα την αγορά και τις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών, σε μία εποχή που οι ίδιες δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση τους. Ο Νομός Σερρών και το τελωνείο του Προμαχώνα αποτελούν την κύρια είσοδο της Βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα και η εισροή ποικίλων προϊόντων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά από τις γειτονικές χώρες γίνεται επί καθημερινής βάσης.

Το Επιμελητήριο Σερρών διαβλέπει ότι οι νέες αυτές εξελίξεις στο Τελωνείο του Προμαχώνα διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού για τις τοπικές επιχειρήσεις, όσο και για το νόμιμο και στεγασμένο εμπόριο του Νομού Σερρών που στηρίζουν την ελληνική οικονομία. 

 

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών θα συνεχίσει ακόμα δυναμικότερα τον αγώνα πάταξης της μάστιγας του παρεμπορίου, καθώς μόνο το «τέλος» αυτού σημαίνει την «αναβίωση» των σερραϊκών ΜμΕ.