ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΡΜΗΣ» ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

Την αγορά της Ρωσίας επισκέφτηκαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, Χαλκιδικής, κ. Γκιλής Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Δημητρίου Δημήτριος, του Βιοτεχνικού Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνορωσικού κέντρου «Ερμής» κ. Αλεξιάδης Κλεόβουλος. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η αναζήτηση πιθανών πρόσφορων περιοχών για την ανάπτυξη μόνιμου εκθεσιακού χώρου, η επιλογή των στελεχών και γενικότερα διερευνήθηκε η δυνατότητα, εάν αποτελεί εύκολο εγχείρημα η έναρξη λειτουργίας του Ελληνορωσικού Κέντρου «Ερμής», όπου θα προβάλλονται ελληνικά προϊόντα.
Το Ελληνορωσικό Κέντρο «Ερμής», το οποίο αποτελεί μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία με Πρόεδρο τον Χρήστο Μέγκλα και την συμμετοχή τριών Επιμελητηρίων, έχει αναλάβει το project management για την υλοποίηση του κέντρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει εργαλείο εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας με τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρωσική αγορά και την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Κατά την άφιξή τους στη Ρωσία, οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της χώρας συναντήθηκαν με τον κ. Παναγόπουλο Γεώργιο, υποψήφιο συνεργάτη ως Υπεύθυνος αντιπροσωπείας στη Μόσχα για το Ελληνορωσικό Κέντρο «Ερμής» και μεταφραστή της αποστολής κατά την παραμονή τους εκεί. Παράλληλα, συναντήθηκαν και έγιναν προσωπικές συνεντεύξεις με τα υποψήφια στελέχη του Ελληνορωσικού Κέντρου, την κα. Anna Ulyanova, την κα. Helena Danilenko και την κα. Μαρία Μπάρμπα.
Κατά το διάστημα της παραμονής τους στη Μόσχα, οι Πρόεδροι των ελληνικών Επιμελητηρίων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον κ. Λιόντο Σπύρο, Εμπορικό Ακόλουθο του Ελληνικού Προξενείου στη Μόσχα. Ο κ. Λιόντος ενημέρωσε τους Προέδρους για τη λειτουργία, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες συνεργασίας στη Ρωσική αγορά, ενώ διαβεβαίωσε ότι από τη μεριά του το Προξενείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων του «Ερμή».
Ακολούθησε συνάντηση με τη διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, κα. Δώρα Γιαννίτση, η οποία τους ενημέρωσε για το αντικείμενο, τις δραστηριότητες του Κ.Ε.Π. (διδασκαλία γλώσσας, διαλέξεις ελληνικής ιστορίας, μαθήματα ελληνικού χορού, σύσταση χορωδίας ελληνικού τραγουδιού) και τον στόχο του, που είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, η ενίσχυση των ελληνο- ρωσικών  πολιτιστικών σχέσεων και η αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού. Στην προσπάθεια στήριξης και συνέχισης της λειτουργίας του Κ.Ε.Π. ζητήθηκε η οικονομική ενίσχυσή του και η διάθεση πολιτισμικού υλικού από τα Ελληνικά Επιμελητήρια.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνάντηση με τον Διευθυντή του Επιμελητηρίου της Μόσχας κ. Yuri F. Azarov και με άλλα στελέχη του Επιμελητηρίου, τον κ. Σκριάμπιν Βαντίμ Εκτελεστικό Γραμματέα και Υπεύθυνο Ελληνορωσικών σχέσεων, τον κ. Popov Dionisios εισαγωγέα ελληνικών  προϊόντων, καθώς επίσης και με τον κ. Suren Vdanyan. Στα πλαίσια της συνάντησης έγινε ενημέρωση των σκοπών και των στόχων του κέντρου «Ερμής», όπως επίσης και του λόγου επίσκεψης της αποστολής. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου της Μόσχας υπήρξε θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων και έγινε πρόταση για ενοικίαση χώρου από τον «Ερμή» συνολικής έκτασης περίπου 800τμ, ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου εντός του περιφραγμένου οικοπέδου του, με κόστος ενοικίασης 400€/ τμ ετησίως. Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων συμφώνησαν σε μελλοντική συνεργασία και στενότερη επαφή μεταξύ Ελληνικών και Ρωσικών Επιμελητηρίων.
Ακολούθησαν επισκέψεις σε χώρους ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου Μόσχας και σε χώρους ιδιωτών προς εξέτασή τους για ενοικίαση από το Ελληνορωσικό κέντρο.
Επίσης,  πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δικηγόρους και λογιστές, με τους οποίους συζητήθηκαν η τακτοποίηση νομικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων της αντιπροσωπείας του «Ερμή», όπως επίσης και το κόστος και οι διαδικασίες της αντιπροσωπείας.

Ακολούθησε  επίσκεψη σε μεγάλο Εμπορικό Κέντρο, όπου η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Εμπορικού Κέντρου και ενημερώθηκε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του και των εμπορικών επιχειρήσεων, για την ενοικίαση χώρων  γραφείων και εμπορικών κέντρων.
Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα φιλοξενίας από τον κ. Βαντίμ, Εκτελεστικό Γραμματέα και Υπεύθυνο Ελληνορωσικών σχέσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μόσχας,  στην ελληνική  αποστολή.  
Στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Sergey Fedorov της Entrepreneurs Association στην Αγ. Πετρούπολη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, η μεγάλης σημασίας συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και τα προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην αγορά της Αγ. Πετρούπολης. Η Entrepreneurs Association αποτελεί Συνεταιρισμό επιχειρήσεων με 250 εγγεγραμμένα μέλη. Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του προαστίου της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος μαζί με τον κ. Fedorov παρέθεσαν επαγγελματικό γεύμα στην αποστολή.
Επιπλέον, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Επιμελητηρίων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αντιπρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αγ. Πετρούπολης, κ. Anton Savostictiev, ο οποίος τους ενημέρωσε για ευρύτερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Επιμελητηρίου. Αναφέρθηκε επίσης και στις δυσκολίες, τις προοπτικές και τα μεγέθη της αγοράς της περιοχής της Αγ. Πετρούπολης. Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αγ. Πετρούπολης αριθμεί 3500 μέλη και 14 Τμήματα, ενώ απασχολεί 100 άτομα προσωπικό και 100 εξωτερικούς συνεργάτες.
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στη συνάντηση με τον κ. Servey Balanev, αντιπρόσωπο της Enterprise Europe Network και άλλων Ευρωπαϊκών οργανισμών, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες του ομίλου και του ιδρύματος ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, ο  κ. Balanev συμβούλεψε τους Προέδρους των Ελληνικών Επιμελητηρίων να προσλάβουν ένα άτομο για έρευνα αγοράς.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση με τον Έλληνα Πρόξενο στην Αγ. Πετρούπολη, κ. Θεόδωρο Βαζάκη. Σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε από τον κ. Βαζάκη για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της αγοράς της Αγ. Πετρούπολης, όπως επίσης και για την πολιτική που έχουν ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την είσοδό τους σε αυτή την αγορά και για θέματα τουρισμού.
Θετική ήταν η αποτίμηση των Προέδρων των Ελληνικών Επιμελητηρίων στη Ρωσία, καθώς διαπιστώθηκε το ευμενές κλίμα συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων των δύο χωρών και η αναγκαιότητα προώθησης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας εκατέρωθεν. Παρ’ όλα αυτά όμως, διαπιστώθηκαν και αρκετές δυσκολίες ως προς τους τρόπους  διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας, τις τελωνειακές διατυπώσεις και το υψηλό κόστος ανάπτυξης μόνιμου εκθεσιακού κέντρου.