ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/5/2012

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη των Προέδρων των Επιμελητηρίων Σερρών, κ. Χρήστου Μέγκλα, Χαλκιδικής, κ. Γιώργου Γκιλή, Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Δημητρίου, Βιοτεχνικού Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνορωσικού Κέντρου «Ερμής» κ. Αλεξιάδη Κλεόβουλο στη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη το χρονικό διάστημα από 13- 19 Μαΐου 2012.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή με τα Επιμελητήρια της Μόσχας και της Αγ. Πετρούπολης, καθώς επίσης και με Ρώσικους οργανισμούς με στόχο την ανάπτυξη Ελληνορωσικών σχέσεων και την συμφωνία για τη λειτουργία του Ελληνορωσικού κέντρου «Ερμής».

Κατά το διάστημα της παραμονής της στη Ρωσία, η αποστολή επισκέφτηκε  εμπορικά καταστήματα και πιθανούς χώρους προς ενοικίαση, ενώ πραγματοποίησε και διαδοχικές συναντήσεις με προσωπικό, με την Ελληνική Πρεσβεία, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μόσχα, όπως επίσης και με το Γενικό Προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη, όπου συζητήθηκαν οι ιδιομορφίες και οι ιδιαιτερότητες της Ρωσικής αγοράς. 

Θετική ήταν η αποτίμηση της επίσκεψης των Προέδρων των ελληνικών Επιμελητηρίων στη Ρωσία, καθώς διαπιστώθηκε το ευμενές κλίμα συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων των δύο χωρών και η αναγκαιότητα προώθησης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας εκατέρωθεν. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν και αρκετές δυσκολίες ως προς τους τρόπους διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας, τις τελωνειακές διατυπώσεις και το υψηλό κόστος ανάπτυξης μόνιμου εκθεσιακού κέντρου.