ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ.

Επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψη πραγματοποίησε εχθές 9/10/2012  ο Υπουργός Μακεδονίας  και Θράκης  κ. Θεόδωρος Καράογλου στο Επιμελητήριο Σερρών συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ. Λαγούδα Χρήστο, Γεωπόνο,  κ. Γιαννόπουλο Γιώργο και  κ. Τσαλικίδη Χρήστο, Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Τον  κ. Καράογλου υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Μέγκλα για τον τρόπο λειτουργίας, τις δράσεις αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις  του Επιμελητηρίου μεταξύ των οποίων και οι εργασίες του ΓΕ.ΜΗ, η Υπηρεσία Μίας Στάσης, το Μητρώο του Επιμελητηρίου και η Αυτοαπογραφή.

Στη συνέχεια ο κ. Μέγκλας αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών, ο οποίος κατατάσσεται στην τελευταία θέση συγκριτικά με τους υπόλοιπους Νομούς της χώραςως προς το κατακεφαλήν ΑΕΠ, ενώ παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση των επιχειρήσεων, παρέχοντας στοιχεία για τις εγγραφές και διαγραφές των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα, βάσει του αρχείου του Μητρώου του Επιμελητηρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο παραεμπόριο, και ειδικότερα στο διασυνοριακό παρεμπόριο με τις γείτονες χώρες, το οποίο επιτείνει την πτώση του τζίρου των σερραϊκών επιχειρήσεων, οδηγώντας ακόμα και στο κλείσιμό τους και αυτό δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη του Νομού. Ο κ. Μέγκλας ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης για την άμεση υλοποίηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου Σερρών για την πάταξη του διασυνοριακού παρεμπορίου από το Τελωνείο Προμαχώνα, όπως  την τοποθέτηση εκπροσώπου του Επιμελητηρίου σε αρμόδια επιτροπή ελέγχου, την άμεση αγορά ακτινογραφικών μηχανημάτων, την ενίσχυσή του με επαρκές προσωπικό κ.ά.

Επίσης, τονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΣ η  ανάγκη να τεθούν άμεσα σε  λειτουργία τα σερραϊκά Γεωθερμικά Πεδία και τόνισε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Νομό Σερρών, ως κατεξοχήν αγροτικού και ως του νομού που πληροί περισσότερο από κάθε άλλον τα κριτήρια. Το Δημοπρατήριο θα συντελέσει στο να διατίθενται τα γεωργικά προϊόντα σε υψηλότερες τιμές και θα ενισχύσει τις εξαγωγές τους.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ακόμα ζήτησε να μην υπάρξει άλλη φορολογία, η οποία είναι δυσβάσταχτη για τους επιχειρηματίες, ενώ έθιξε και το ζήτημα της ζώνης μηδενικής φορολόγησης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της ΒΙ.ΠΕ Σερρών απαριθμώντας τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις  και στον Ο.Α.Ε.Ε.- Ε.Ο.Π.Π.Υ, τονίζοντας πως, παρά τις στοχευμένες ενέργειες από τη μεριά του Επιμελητηρίου με υπομνήματα, η αδυναμία χιλιάδων επιχειρηματιών να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία παραμένει.
Τέλος, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την υποβολή προτάσεων συνέχισης δύο έργων του ΕΣΠΑ για το Νομό Σερρών για το 5ο και 11ο αρδευτικό δίκτυο και την ανάγκη υλοποίησής τους, όπως επίσης και για τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τής Διοίκησης του Επιμελητηρίου και του Αντιπεριφερειάρχη, των Βουλευτών και των Δημάρχων, οι οποίες κατέληξαν στην καταγραφή και προώθηση συγκεκριμένων στόχων.

Ο κ. Καράογλου ακούγοντας προσεκτικά τις θέσεις και τις προτάσεις για όλα σχεδόν τα θέματα του Επιμελητηρίου, συμφώνησε σε μία στενή συνεργασία με τη Διοίκηση, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει τους επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.