ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΖΙΟΥ ΠΡΟΒΑΤΑ 2012

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διήμερη Γιορτή Ρυζιού στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2012 στον Προβατά Σερρών.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος αφού αρχικά ευχαρίστησε τον διοργανωτή Σύλλογο Γυναικών Προβατά για την πρόσκληση, στη συνέχεια σε ομιλία του ανέπτυξε το θέμα “Oρυζοκαλλιέργεια- Προβλήματα- Εμπορία- Διάθεση”.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε  εν συντομία στην πτωτική πορεία της παραγόμενης ποσότητας ρυζιού στο Νομό Σερρών τις τελευταίες δεκαετίες συγκριτικά με το Νομό Θεσσαλονίκης παραθέτοντας στοιχεία που αφορούν τον αναδασμό, το σύστημα άρδευσης, τη μέση στρεμματική απόδοση, την ποιότητα του ρυζιού και την αποθήκευσή του.  Τέλος, δόθηκε έμφαση στα ποσοστά εξαγωγών, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το  70% ρυζιού της Θεσσαλονίκης εξάγεται, ενώ οι εξαγωγές του σερραϊκού ρυζιού είναι ελάχιστες. Παρά το γεγονός πως η καλλιέργεια ρυζιού θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρα στις Ευρωπαϊκές χώρες τις Μεσογείου, η ρυζοκαλλιέργεια φαίνεται να μην  ικανοποιεί, όπως θα έπρεπε, τους Σερραίους καλλιεργητές, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες μορφές καλλιέργειας περισσότερο ελκυστικές. Επίσης, παρατηρείται η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη λόγω παρατεταμένου διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών  κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο κ. Μέγκλας στην ομιλία του ανέφερε την πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών  να αυξηθεί η καλλιεργούμενη έκταση, να οργανωθεί η καλλιέργεια και η αποθήκευση της παραγωγής.

Επίσης, αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει το Επιμελητήριο Σερρών  στον αγροτικό κόσμο κάνοντας συνεχείς παρεμβάσεις, όπως η παρέμβαση για τη συνέχιση των δύο έργων ΕΣΠΑ  του Ν. Σερρών και συγκεκριμένα για το 5Ο και 11ο αρδευτικό δίκτυο του Νομού, οι εκδηλώσεις για καλλιέργειες όπως η αγριαγκινάρα και  διάφορα άλλα  είδη βιολογικής καλλιέργειας και  η υποστήριξη του Προγράμματος Leader για την τοπική ανάπτυξη. Τέλος, το Επιμελητήριο Σερρών υποστηρίζει την ανάπτυξη της γεωθερμίας και την ίδρυση του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων και τίθεται υπέρ του αναδασμού.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος, εξέφρασε την σιγουριά πως δρώντας συλλογικά, με φρέσκιες ιδέες όρεξη για δουλειά και αγάπη για την ρυζοκαλλιέργεια η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά.