Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα προς τον Υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο

ΘΕΜΑ:  ΤΟ  ΝΕΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΘΑ  ΣΗΜΑΝΕΙ  ΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ  ΥΓΙΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

   Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη αντίθεσή μας στις επικείμενες αλλαγές του νέου ασφαλιστικού συστήματος.  Έχουμε την άποψη ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη σημερινή του μορφή χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης. Ωστόσο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα προσδοκά σε γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που σε κάθε περίπτωση δεν εντοπίζουμε σε όλα αυτά που τώρα επιχειρούνται.

Εκφράζουμε τη δυσφορία μας στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και φοβούμεθα ότι με τις αλλαγές που επέρχονται πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώσουν αδυναμία να συνεχίσουν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. 

Με θλίψη μας διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά, πολιτικές και πρακτικές σαν κι αυτές σφίγγουν τη θηλιά στη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα και οδηγούν στην «καταστροφή» την όποια υγιή επιχείρηση απέμεινε στον τόπο αυτό.

Έχουμε να συμβουλεύσουμε ότι η μόνη ίσως λύση για να περισωθεί το ασφαλιστικό είναι να δοθεί όλη η έμφαση στην ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.  Άλλωστε, γεγονός είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που «κινεί» την ελληνική οικονομία.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στέκεται απέναντι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και επίσης εναντιώνεται και σε κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και που με τρόπο άμεσο ή έμμεσο βλάπτει την ανταγωνιστικότητα. 

Στον αντίποδα, προτείνουμε την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων καθώς πάγια και σταθερή θέση μας είναι ότι οι όποιες ασφαλιστικές κι όχι μόνο μεταρρυθμίσεις πρέπει να κινούνται προς την κατεύθυνση του αναπτυξιακού πλαισίου και στη λογική της τόνωσης της αγοράς εργασίας.   

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος  
Χρήστος Μέγκλας