Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Σερρών με θέμα: “Παράταση Προθεσμίας Διαβίβασης Δεδομένων στο myDATA”

Σέρρες, 03/06/2022

Αρ. Πρωτ.  1086

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

κο Κων/νο Καραμανλή

Βουλευτές N. Σερρών

ΑΑΔΕ

ΚΕΕΕ

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ myDATA

Αξιότιμες/οι,

Είμαστε θετικοί ως προς την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Φορολογικής Διοίκηση, που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, γεννούν και πολλές νέες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις – μέλη μας σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Έχουμε γίνει δέκτες πολλών παραπόνων από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και λογιστές, καθώς ζητούν περισσότερη ενημέρωση, αλλά και χρόνο πριν εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων και κυρίως τα πρόστιμα. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους λογιστές – φοροτεχνικούς όσο και για την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά θέματα, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων.

Η παράταση που δόθηκε έως τις 15 Ιουνίου 2022, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, ενώ η παρούσα περίοδος είναι ιδιαίτερα επιφορτισμένη και με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA έως τις 31/12/2022 και τη μη επιβολή προστίμου για την διαδικασία των MyData για το έτος 2021.

Είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοήσετε την αναγκαιότητα ικανοποίησης του αιτήματός μας και θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτό.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών