ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΟΥ «LOCKDOWN»

Σέρρες, 26/10/2020 

Αρ. πρωτ. 2114

 

ΠΡΟΣ:   Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Υγείας,

κο Βασίλη Κικίλια

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

                                      κο Κώστα Καραμανλή

Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας,

κο Νίκο Χαρδαλιά

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτές Ν. Σερρών

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,

κο Απόστολο Τζιτζικώστα

Αντιπεριφερειάρχη Σερρών,

κο Παναγιώτη Σπυρόπουλο

Δημάρχους Ν. Σερρών

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΟΥ «LOCKDOWN»

Αξιότιμες/οι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες ο Νομός Σερρών βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον ιό να εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα και τα κρούσματα να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Η λήψη επιπρόσθετων μέτρων διαφαίνεται ως η μοναδική λύση για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην περιοχή μας. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε ένα τοπικό “lockdown”, καθώς αυτό θα προκαλούσε μη αναστρέψιμες ζημίες στις τοπικές επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό κρίνουμε ως αναγκαία τα εξής:

        Αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων από όλους και εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησής τους από τις αρμόδιες αρχές.

        Αυστηροποίηση υφιστάμενων μέτρων – Λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως, ενδεικτικά, η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης, καθώς δημιουργούνται εστίες μετάδοσης του ιού.

        Πρόβλεψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού

        Λήψη ειδικής μέριμνας για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων (εξυπηρέτηση από δημόσιες υπηρεσίες και πιστωτικά ιδρύματα, διατήρηση, στο μέτρο του δυνατού, του προγραμματισμού υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, άμεση εκταμίευση των επιχορηγήσεων).

Κατανοούμε την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε και το γεγονός ότι τα μέτρα λαμβάνονται με στόχο την προστασία του ύψιστου αγαθού, της δημόσιας υγείας. Δεν είναι δίκαιο, όμως, να υφίστανται όλη τη ζημία οι επιχειρήσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, οι συνέπειες για την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία θα είναι καταστροφικές.

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών