ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ

Σας παραθέτουμε το υπόμνημα διαμαρτυρίας που απέστειλε η Διοίκηση του
Επιμελητηρίου Σερρών προς το Διοικητή του ΙΚΑ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας
σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
——————————————————————————–
Σέρρες 25/5/2012
 Aρ. Πρωτ. 6281                            

ΠΡΟΣ:- Τον Διοικητή του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ
            κ. Λοβέρτο Σπυρόπουλο                               

ΚΟΙΝ.:-Υπουργείο Εργασίας &Κοινωνικής Ασφάλισης                        
         – Εμπορικός Σύλλογος Σερρών         
               – Ομοσπονδία         
               –  ΜΜΕ    

 

 

Κύριε Διοικητά,Το βαρύ κλίμα των δημοσιονομικών προβλημάτων και η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι γνωστά, αλλά προς μεγάλη μας απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4075/2012 σύμφωνα με τις οποίες τροποποιήθηκε η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο κάθε υπόχρεος, οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές του μέχρι την Πέμπτη (5η ), για τις δημόσιες υπηρεσίες, εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται στη δυσκολότερη περίοδο που ο επιχειρηματικός κόσμος έχει διανύσει και η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει, οδηγώντας τη σε οικονομικό αδιέξοδο. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές του κάθε μήνα, αντί για το τέλος, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφαιρώντας ακόμη και την ελπίδα από τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

Η παράταση που δόθηκε για την εφαρμογή του μέτρου, δηλ. καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιουλίου μέχρι στις 7 Αυγούστου, απλά μεταθέτει το πρόβλημα για λίγο αργότερα και μάλλον σε μία ακόμη δυσμενέστερη οικονομικά περίοδο.

Θεωρούμε, κ. Διοικητά, ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να μην εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη και αιτούμαστε την άμεση κατάργησή της και επαναφορά της προϋπάρχουσας (δηλ. καταβολή των εισφορών στο τέλος του μήνα), έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω. Το ιδανικό μάλιστα θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής από τη μεριά των επιχειρήσεων  τον μεθεπόμενο μήνα, λόγω έλλειψης ρευστότητας της αγοράς.
Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

                            Ο Πρόεδρος

                           Χρήστος Μέγκλας