ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ&ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΦΕΤ&ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER ΑΝΕΣΕΡ ΣΤΟ ΕΒΕΣ

   Η ανάγκη για ενημέρωση που έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, επαγγελματίες του τομέα των τροφίμων και της εστίασης, σχετικά με την εκπαίδευση (σεμινάρια) του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καταδείχτηκε με τη μεγάλη προσέλευση επαγγελματιών στη σχετική θεματική Ημερίδα  που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με την ΑΝΕΣΕΡ και την επιστημονική υποστήριξη του  ΕΦΕΤ, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013.
    Η αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του επιμελητηριακού μεγάρου κατακλείστηκε από επαγγελματίες που ασχολούνται στον ευρύ κλάδο των τροφίμων, οι οποίοι  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Σερρών για  έγκυρη και αναλυτική ενημέρωση

–    από εξειδικευμένα στελέχη του ΕΦΕΤ από την Αθήνα σχετικά με το ρόλο του ΕΦΕΤ στο ευαίσθητο θέμα της υγιεινής των τροφίμων, για τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ και τους σχετικούς ελέγχους, τη σπουδαιότητά τους  στην υγιεινή των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και –    για χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες για αντίστοιχες δράσεις από την 3Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος  Συμμετοχής στο τοπικό πρόγραμμα Leader μέσω της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας, τόνισε τις ενέργειες που έκανε το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο και έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του να κάνουν αίτηση και να συμμετέχουν σε σεμινάρια του ΕΦΕΤ που διοργανώνει με το μικρότερο κόστος, δηλαδή 45€ για τα μέλη και 53€ για τα μη μέλη – κόστος περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται – σε σχέση με κάθε άλλο φορέα που διοργάνωσε αντίστοιχα σεμινάρια. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχία του Επιμελητηρίου Σερρών ως προς την αναπροσαρμογή από τον ΕΦΕΤ του κόστους των σεμιναρίων από 40 σε 30 € για όλη την Ελλάδα, γεγονός που επετεύχθη ύστερα από σχετικό αίτημά του προς την Διοίκηση του ΕΦΕΤ. Ανέφερε τις ενέργειες και παρεμβάσεις που συνεχώς κάνει το Επιμελητήριο για να παρέχει προστασία, ενημέρωση και υποστήριξη στα μέλη του, τα οποία κάλεσε να είναι κοντά στο Επιμελητήριο.
    Στο 1ο μέρος της Ημερίδας,  ο κ. Ευάγγελος Μουρελάτος, Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης – Πληροφορικής του ΕΦΕΤ, παρουσίασε αναλυτικά το ρόλο του ΕΦΕΤ στην εκπαίδευση προσωπικού επιχειρήσεων, στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, στο κόστος και στο τι αυτό περιλαμβάνει, στους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΦΕΤ και στο τι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες και γενικά ανέλυσε το όλο έργο που διενεργεί ο ΕΦΕΤ,  τόσο ως προς την εκπαίδευση όσο και ως προς την επισήμανση και γενικότερα ως προς τη διαφύλαξη των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία,  προκειμένου να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Ανέφερε, επίσης, τα έργα που υλοποιεί ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στις διακρίσεις και επιτυχίες που είχε σε αυτά και ιδιαίτερα στο έργο Q-BAKE, σχετικά με την αρτοποιία και αρτοσκευάσματα.
    Στη συνέχεια ο κ. Κατερέλος Νικόλαος – Προϊστάμενος Τμήματος Ενημέρωσης  της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Πληροφορικής του ΕΦΕΤ, παρουσιάζοντας το έργο του Τμήματος Ενημέρωσης του ΕΦΕΤ τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων και την πίστη ότι τα ξεχωριστά προϊόντα κάθε τόπου σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες ιδέες που έχει κάθε επιχειρηματίας μπορούν, με την άνοδο της ποιότητας, να δώσουν διέξοδο στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, τονίζοντας ότι ο ΕΦΕΤ και ειδικά το Τμήμα Ενημέρωσής του μπορεί να παράσχει ενημέρωση και πληροφόρηση προς αυτή την κατεύθυνση σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία που επιδιώκει να κάνει κάτι πρωτοπόρο και καινοτόμο στον τομέα των τροφίμων. «Ενημέρωση, Καινοτομία, Αγρο-διατροφικός τομέας, Υγιής, Αειφορία, Πρακτικές Συνεργασίες (Εταίρων), Ποιότητα, Σήματα, Ευκαιρία είναι οι λέξεις –κλειδιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
    Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους σχετικά με τα σεμινάρια, τους ελέγχους, τα πρόστιμα κ.λ.π.  και δόθηκαν αναλυτικές διευκρινήσεις που «ξεκαθάρισαν το τοπίο», γύρω από το όλο θέμα των σεμιναρίων, του πλήρους φακέλου με το εκπαιδευτικό υλικό, τις Βεβαιώσεις που θα δίνονται από το Επιμελητήριο σε όσους έκαναν αίτηση παρακολούθησης σεμιναρίων προκειμένου να είναι εντάξει σε τυχόν ελέγχους κ.π.ά.
    Στο  2ο Μέρος, ο Καλογερούδης Ιωάννης – Πολιτικός Μηχανικός της Ομάδας Τοπικής Δράσης «ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Α.Ε.» παρουσίασε την 3η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος LEADER  και τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων τόσο στον τομέα της εστίασης όσο και στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως Τουρισμός, παροχή υπηρεσιών, ζωική και φυτική παραγωγή, βιοτεχνίες, παντοπωλεία κ.ά.  στην περιοχή παρέμβασης του Leader στο Ν. Σερρών. Η επιχορήγηση είναι 50% και τα επενδυτικά σχέδια ξεκινούν από 1 έως 600.000 €  Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2013, στην ΑΝΕΣΕΡ, Βας. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες τηλ: 2321064402.
Η Ημερίδα μεταδόθηκε live από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.serreschamber.gr  και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών www.aneser.gr