ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Σχετικό Υπόμνημα απέστειλε το ΕΒΕΣ στον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2013

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Σχετικό Υπόμνημα απέστειλε το ΕΒΕΣ στον Πρωθυπουργό
τον Ιανουάριο του 2013

    Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό  της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου εκφράζει το Επιμελητήριο Σερρών, το οποίο με επιστολή του προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2013 αλλά και προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς είχε ζητήσει τη μείωση αυτή, ύστερα από συνάντηση που είχε τότε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εστιατόρων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών.
    «Ο ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση επέφερε δραματική πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αυτών (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες κ.λ.π.) με καταστροφικές συνέπειες,  και ειδικά στο Νομό Σερρών, μόνο το 2012 έκλεισαν περισσότερες από 120 επιχειρήσεις του κλάδου. Πιστεύουμε ότι, έστω και καθυστερημένα, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση, δηλαδή σε κλάδο που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, μπορεί να  συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωση, ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει  πολλοί επαγγελματίες, τόσο αυτού του κλάδου, όσο και άλλων κλάδων που έχουν άμεση σχέση (εμπορία τροφίμων, πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων, εξοπλισμού καταστημάτων, κατασκευών κ.λ.π.), ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Τα έσοδα του Κράτους θα ενισχυθούν από το ΦΠΑ, διότι με το 23% και την πτώση του τζίρου συνέβη ακριβώς το αντίθετο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας. Εξέφρασε, επίσης, την πίστη ότι και οι επαγγελματίες με τη σειρά τους θα μεταφέρουν αυτούσια τη μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση, ώστε αυτή να ενισχυθεί και να σπάσει ο κύκλος της ύφεσης, τουλάχιστον στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, που είναι ωστόσο πολύ σημαντικοί  για την ελληνική οικονομία.  
    Τέλος, ο κ. Μέγκλας, επεσήμανε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα θετικό γεγονός, ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί προκειμένου ο κλάδος της εστίασης και των τροφίμων γενικότερα να αναδειχθούν ως βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης και της σύνδεσής τους με τον Τουρισμό. «Όπως τονίστηκε και στη θεματική Ημερίδα που είχαμε την προηγούμενη Τετάρτη 17 Ιουλίου στο Επιμελητήριο, με την επιστημονική υποστήριξη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η άνοδος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την έμφαση στα τοπικά ποιοτικά ξεχωριστά πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και η έμφαση στην καινοτομία,  τόσο στην εστίαση όσο και στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, μπορεί να είναι τα κλειδιά για διέξοδο από την παρούσα δύσκολη συγκυρία.», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ