ΕΧΘΡΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή :

 «Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση μάλιστα αγγίζει  το 50% των εσόδων τους. Αυτό σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας, τη μείωση του τζίρου, τον υψηλό ΦΠΑ 23% και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

  Το Επιμελητήριο Σερρών συνεχίζει να είναι κάθετα αντίθετο στις πολιτικές που δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα των  επιχειρήσεων, θέτουν εμπόδια στην ελληνική επιχειρηματικότητα και πηγαίνουν τη χώρα πιο πίσω, τη στιγμή μάλιστα που γειτονικές στην Ελλάδα χώρες (σσ Βουλγαρία) είναι πιο θελκτικές επιχειρηματικά και επενδυτικά, καθώς διαθέτουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές και ευνοϊκό περιβάλλον για επενδυτές.

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής φτάνει το 29%, σε γειτονικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, ισχύουν συντελεστές της τάξης του 10% και 12,5% αντίστοιχα και μάλιστα με πολύ μικρότερο φόρο μερισμάτων από την Ελλάδα.

 Το Επιμελητήριο Σερρών επαναφέρει  την πρόταση για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και τονίζει ότι εάν οι συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βελτιωθούν με άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία, οι συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση θα είναι ανεξέλεγκτες.  

  Κεντρικά σημεία της πρότασής μας, που εναρμονίζεται απόλυτα με αυτήν της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου»

 

Από το Γραφείο Τύπου