Ημερίδα ΤΕΜΠΜΕ – Συμπεράσματα και παρέμβαση του Επιμελητηρίου προς την Υπουργό ΟΙ.Α.Ν. Κα Κατσέλη

Το Επιμελητήριο Σερρών

παρεμβαίνει στην Υπουργό ΟΙ.Α.Ν. Κα Κατσέλη, για βελτίωση των όρων των Προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ

Χρήσιμα συμπεράσματα από την Ημερίδα της 21ης /7/2010

Το τεράστιο ενδιαφέρον των Σερραίων επιχειρηματιών για τα τρέχοντα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) καταδείχτηκε στην ενημερωτική  Ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010,  με θέμα την αναλυτική παρουσίαση των δύο νέων προγραμμάτων του Ταμείου. Κύριος Ομιλητής ήταν ο Διευθυντής Εγγυοδοσίας και Κινδύνων του ΤΕΜΠΜΕ, κ. Κάρολος Παπαλέξης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Α. Δρογαλάς καλωσορίζοντας τον κ. Παπαλέξη στην αρχή της ημερίδας είπε χαρακτηριστικά: «Το Επιμελητήριο, χωρίς να επηρεάζεται από την καλοκαιρινή ραστώνη, συνεχίζει την προσπάθεια για την καλύτερη ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, κάνοντας ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα μέλη του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουν όλοι».

Ο κ. Παπαλέξης ευχαρίστησε για την πρόσκληση του Επιμελητηρίου Σερρών, που δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Εγγυοδοσίας να παρουσιάσει  τα νέα προγράμματά του,  λέγοντας ότι αυτά, όπως και τα παλαιότερα προγράμματα, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα  των υγιών επιχειρήσεων. «Ο ρόλος του Ταμείου είναι εγγυοδοτικού χαρακτήρα και είναι ενδιάμεσος φορέας που υλοποιεί προγράμματα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» τόνισε ο κ. Παπαλέξης.  

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο Διευθυντής Εγγυοδοσίας και Κινδύνων του ΤΕΜΠΜΕ απάντησε στα πολλά και διάφορα ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες,  οι οποίοι όμως δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τα προηγούμενα προγράμματα Ταμείου Εγγυοδοσίας,  καθώς και τον έντονο προβληματισμό τους για το «αν» και «πόσο» και αυτά τα νέα προγράμματα, με τους περιοριστικούς όρους και προϋποθέσεις που έχουν, μπορούν να τους βοηθήσουν.

Την αρχή στη συζήτηση που ακολούθησε έκανε ο κ. Ν. Βαγενάς, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, ο οποίος αναφερόμενος σε όρους (π.χ. τριετή κερδοφορία, εξαετή βιωσιμότητα, υψηλό επιτόκιο κ.ά.) οι οποίοι αποκλείουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά τα χρειάζονται, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρεί τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ απαράδεκτα και τα καταγγέλει». Ωστόσο έκρινε την Ημερίδα άκρως επιτυχημένη και ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για τη διοργάνωσή της,  διότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Από τα ερωτήματα και τις απορίες των επιχειρηματιών που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα  διαπιστώθηκε ότι αυτοί είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα διαδικαστικά των προγραμμάτων (σημειωτέον ότι εστάλη από το Γραφείο Πληροφόρησης Επενδυτών του Επιμελητηρίου σχετική  επιστολή προς τα e-mail όλων των μελών του) και επικεντρώθηκαν σε θέματα οικονομικού χαρακτήρα, τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση του Οικ. Επόπτη του Επιμελητηρίου, κ. Ι. Μπαλίτη ο οποίος διευκρίνησε : «Το ΤΕΜΠΜΕ δίνει εγγυοδοσία. Δε δίνει χρήματα».

Ο κ.Παπαλέξης,  αφού άκουσε προσεκτικά τους επιχειρηματίες, έδωσε απαντήσεις και τόνισε ότι στο Ταμείο Εγγυοδοσίας γίνονται δέκτες καθημερινά ίδιων παραπόνων και ερωτημάτων εδώ και έξι χρόνια που τρέχουν τέτοια προγράμματα και,  αν και γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα,  πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  δεδομένου ότι τα προγράμματα προκηρύσσονται σύμφωνα με τους ορισμούς της Ε.Ε.

Κλείνοντας, ο Διευθυντής Εγγυοδοσίας και Κινδύνων του ΤΕΜΠΜΕ, είπε για τα νέα προγράμματα ότι, επειδή είναι νωρίς ακόμα και οι καιροί είναι δύσκολοι, οι τράπεζες έχουν «σφίξει» τα κριτήριά τους και δεν ανοίγονται εύκολα, όπως στα προηγούμενα προγράμματα που έτρεχαν πέρσι και οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Παρόλ΄ αυτά αρκετές τράπεζες έχουν στείλει αιτήματα. «Λίγα μεν,  αλλά έχουν στείλει». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε λίγο χρονικό διάστημα όλα θα είναι διαφορετικά. Επίσης,  διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι θα μεταφέρει στη Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ τόσο τις προτάσεις τους, όσο και όλα όσα καταγγέλθηκαν, κυρίως για τα τραπεζικά κριτήρια που είναι απαγορευτικά, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.

Την ίδια διαβεβαίωση απηύθυνε στους παρευρισκόμενους και ο κ. Δρογαλάς, λέγοντας ότι συντάσσεται σχετική επιστολή προς την Υπουργό ΟΙ.Α.Ν., Κα Κατσέλη, με την αξιοποίηση των όσων ακούστηκαν στην εκδήλωση για τη βελτίωση των όρων των προγραμμάτων, ( όπως π.χ. τη δυνατότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν και στα προηγούμενα προγράμματα, κ.λ.π. )

Πληροφορίες για τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παίρνουν από το Γραφείο Πληροφόρησης Επενδυτών του Επιμελητηρίου (τηλ: 2321099732, κα Θωμαή Μπόζιου)

Οπτικό και ακουστικό υλικό από την Ημερίδα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.serreschamber.gr.