ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                           
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ                        
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θετική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αιτήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ειδικά με τη ραγδαία άνοδο των τιμών των ζωοτροφών.
Οι προσπάθειες του Υπουργείου, τόσο στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της Ε.Ε στην Κύπρο, όσο και στο τακτικό Συμβούλιο των Υπουργών, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έφεραν αποτέλεσμα.
Με επιστολή που απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş, στο ΥΠΑΑΤ, κάνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως και τη συγκατάθεσή της σε όλα τα αιτήματα που είχε θέσει ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης.

Ειδικότερα, επιτρέπει, τόσο την οικονομική υποστήριξη των αγροτών από διάφορα μέτρα τη στιγμή αυτή, όσο και τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος του μεγάλου κόστους εισαγόμενων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, όπως της σόγιας, με  το να υιοθετήσει την υποστήριξη των ψυχανθών τόσο στον τόπο μας, αλλά και σε όλα τα Κράτη –Μέλη, καθώς, όπως δηλώνει στην επιστολή του ο κ. Cioloş,  η Ευρώπη με  έγγραφο που θα επικοινωνήσει  σε όλα τα Κράτη-Μέλη, θα δηλώσει ότι την πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υιοθετεί, προκειμένου να γίνει μέτρο σε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε, που αυτή τη στιγμή επίσης έχουν πρόβλημα ζωοτροφών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες.