ΝΕΟΣ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ – Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥπΑΑΤ

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥπΑΑΤ

Τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014,  στο ΥπΑΑΤ, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, του απερχόμενου Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, των Γραμματέων του ΥπΑΑΤ, των προεδρείων των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε:
«Καλησπέρα, σας καλωσορίζω όλους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιτρέψτε μου κατευθείαν να καλωσορίσω το νέο Αναπληρωτή Υπουργό, τον αγαπητό φίλο Θεόφιλο Λεονταρίδη. Θα μου επιτρέψετε να πω, όπως είθισται, μερικά λόγια για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με τον Μάξιμο και να τον αποχαιρετίσω και στη συνέχεια να πω ένα καλωσόρισμα για τον κ. Λεονταρίδη. Θέλω λοιπόν να ξεκινήσω λέγοντας ότι για μένα, ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνεργαστώ για δύο περίπου χρόνια με τον κ. Χαρακόπουλο, έναν πολιτικό με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κάτι που ήταν πολύ πολύτιμο για μένα. Έναν πολιτικό που έρχεται από τον κάμπο, την καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου μας.
Θέλω ειλικρινά να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε στο αγροτικό κομμάτι. Εις ό,τι δε αφορά το πολιτικό κομμάτι, γιατί εκεί με βρήκε τελείως άπειρο, η εμπειρία του ήταν πάρα πολύ πολύτιμη και θέλω ειλικρινά να τον ευχαριστήσω και γι’ αυτό.
Θέλω να πω ότι παραλάβαμε το Υπουργείο δυο χρόνια πριν, σε μια πολλή κρίσιμη περίοδο για τον τόπο. Από την πρώτη στιγμή όμως είπαμε και αυτό ήταν και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, ότι ο τόπος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, σε όλους τους επιμέρους τομείς, είτε αυτό είναι η φυτική παραγωγή είτε είναι κτηνοτροφία, μελισσοκομία είτε είναι αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες κτλ.
Και δουλέψαμε σκληρά κάνοντας στρατηγικές επιλογές που σας είναι γνωστές, να πατήσουμε στην ποιότητα, να πατήσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι το εδαφοκλιματικό μας περιβάλλον, η εμπειρία κτλ. Και παρά τις δυσκολίες που είχαμε στις ρευστότητες, προσπαθήσαμε σε τρία μεγάλα μέτωπα και θέλω να πιστεύω ότι το καταφέραμε μ’ επιτυχία.
Είχαμε να δούμε τα τρέχοντα θέματα, ν’ αντιμετωπίσουμε άμεσα προβλήματα των γεωργών καθημερινά. Είχαμε να κάνουμε μια πολύ μεθοδική δουλειά για να κλείσουμε μ’ επιτυχία την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αναφερόμενος στην τρέχουσα ΚΑΠ. Βρήκαμε αρκετά προγράμματα κολλημένα, καταφέραμε να τα ξεκολλήσουμε. Σας θυμίζω ότι βρήκαμε περίπου 7.000 σχέδια βελτίωσης που είχαν αξιολογηθεί ελάχιστα, βρήκαμε τα σχέδια της μεταποίησης να μην έχουν προχωρήσει. Όλα αυτά τελείωσαν και προχώρησαν μ’ επιτυχία.
Παράλληλα μ’ αυτό, μια και τελείωνε η τρέχουσα περίοδος και άρχιζε η καινούργια, έπρεπε να δίνουμε τη μάχη σχεδόν καθημερινά στις Βρυξέλλες, για να συμμετέχουμε στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ για την οποία επίσης θεωρώ ότι πήγαμε πετυχημένα, αν δούμε τόσο το δημοσιονομικό της πλαίσιο όσο και το πόσες προτεραιότητες και νέα προγράμματα μπήκαν χάρις και στην προσπάθεια που έκανε η χώρα μας.
Άλλωστε, αυτή την περίοδο έχει η χώρα μας και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν επίσης μια παράμετρος για την οποία έπρεπε να προετοιμαστούμε. Σ’ αυτό λοιπόν το τρίπτυχο δουλέψαμε σκληρά. Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε αρκετά πράγματα, βλέποντας και τη συνεργασία των ανθρώπων του Υπουργείου, των φορέων μας για το οποίο θέλω να τους ευχαριστήσω και με την ευκαιρία αυτή, βλέποντας επίσης και την αντίδραση των αγροτών.
Σταθήκαμε δίπλα στους αγρότες σε κάθε στιγμή. Δεν ήμαστε ποτέ απέναντί τους. Σταθήκαμε δίπλα στα αιτήματά τους. Και θέλω να πιστεύω ότι έδειξαν και οι αγρότες αυτή την κατανόηση, κατάλαβαν τις δυσκολίες κατάλαβαν την έννοια του εφικτού.
Θέλω να πιστεύω ότι ακολουθήσαμε μια σωστή πολιτική και θα τη συνεχίσουμε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σας είπα, ήταν πολύ μεγάλη η συμβολή του κ. Χαρακόπουλου και σας εξήγησα και γιατί: Ένεκα της εμπειρίας του, από τον κάμπο και τη γεωργία, ένεκα της σημαντικής πολιτικής και κοινοβουλευτικής εμπειρίας που είχε και ένεκα φυσικά και της καλής μας συνεργασίας.
Θέλω ειλικρινά να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό και να του ευχηθώ καλή επιτυχία και στα μετέπειτα βήματα».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:

«Θα ήθελα, καλωσορίζοντας τον καλό συνάδελφο κ. Λεονταρίδη, να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του. Επειδή τον γνωρίζω πολλά χρόνια, και ιδιαίτερα ως βουλευτής από το 2004, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο.
Θεωρώ, βεβαίως υποχρέωσή μου, να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη δυνατότητα που μου έδωσε, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπηρετήσω, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής.
Για εμένα η τοποθέτηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία. Πρώτον, διότι προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και δεύτερον, διότι πίστευα και πιστεύω στην αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Κι αυτό τον στόχο, στόχο που σαφώς διατυπώσαμε και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, επεδίωξα να υπηρετήσω τους σχεδόν είκοσι δύο μήνες που βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών αλλά και των αρμοδιοτήτων που μας ανατέθηκαν, πετύχαμε αρκετά. Κυρίως στο μέτωπο της άρσης χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων που ταλάνιζαν τους αγρότες μας. Πετύχαμε σε ένα πρωτοφανές στις αντιξοότητές του οικονομικό περιβάλλον, να στηρίξουμε, με συγκεκριμένα μέτρα, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.
Είπαμε πολλά «Ναι», με αποφάσεις και δράσεις που εξυπηρετούσαν την ενίσχυση των ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής, των ανθρώπων του μόχθου και της πραγματικής δημιουργίας. Μακριά από αντιλήψεις του παρελθόντος που μας έφεραν στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.
Όπως η διαγραφή των πανωτοκίων στην παλαιά ΑΤΕ, το πρόγραμμα νέων αγροτών, η καθιέρωση της συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων.
Είπαμε όμως και κάποια «Όχι». Που και αυτά στόχευαν στην προστασία ακριβώς των παραγωγικών δυνάμεων του αγροτικού κόσμου. Είπαμε «Όχι», όπου είχαμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα είχαν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή.
Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της φορολόγησης των αγροτικών κτισμάτων και την υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων ή τη διατήρηση της χρηματοδότησης των κρατικοδίαιτων Αγροτικών Οργανώσεων. Και ελπίζω ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την κατάργηση αυτής της χρηματοδότησης και την απόδοση των χρημάτων σε πολύτεκνους αγρότες και κτηνοτρόφους θα γίνει εντέλει πραγματικότητα.
Αλλά και στην πρόσφατη περίπτωση του φρέσκου γάλακτος, η σταθερή μας στάση, θεωρώ ότι, συνέβαλε καταλυτικά, έτσι ώστε η τελική διάταξη να αλλάξει άρδην προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Επιμένω ότι «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η παραγωγή. Γι’ αυτό και έχουμε χρέος, ως χώρα και ως κοινωνία, να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή μακριά από εύκολους και άδικους αφορισμούς που στιγματίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης, ως συντεχνίες και καρτέλ συμφερόντων.
Καταλήγοντας θέλω να τονίσω και πάλι ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει το καράβι της χώρας σε πορεία εξόδου από την κρίση, μακριά από επιτροπείες και μνημόνια. Και πλέον, έχοντας βρεθεί κοντά στην έξοδο από το τούνελ, οφείλουμε, με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας να χαράξουμε την αφετηρία για μια νέα περίοδο ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών, που χάρη στις θυσίες τους κατορθώσαμε να φθάσουμε έως εδώ.
Δεν θέλω να παραλείψω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που εργάστηκαν με αυταπάρνηση και κυρίως τα στελέχη του Υπουργείου, τα οποία με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι στην πλειοψηφία τους διακρίνονται για υψηλή επάρκεια και ευσυνειδησία.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, με τον οποίο όποτε χρειάστηκε είχαμε ειλικρινή συνεργασία, και να ευχηθώ τόσο στον ίδιο όσο και στους δύο Γενικούς Γραμματείς και τον Ειδικό Γραμματέα, αλλά και στους Διοικητές των εποπτευόμενων Οργανισμών καλή συνέχεια στο έργο τους».

Στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης καλωσόρισε το νέο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, επισημαίνοντας: 
«Να καλωσορίσω τον Θεόφιλο Λεονταρίδη, το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Χαίρομαι ειλικρινά που ο κ. Λεονταρίδης γίνεται Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Πρώτα -πρώτα στα δύο χρόνια έχω γνωρίσει τη μαχητικότητά του, δεν υπήρχε εβδομάδα να μην τρέξει για τα προβλήματα της γεωργίας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα κι αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό, γιατί και αυτός όπως και ο κ. Χαρακόπουλος, προέρχεται από έναν πολύ παραγωγικό νομό, το νομό Σερρών, ένας μεγάλος νομός σημαντικός και πολυποίκιλος στα παραγωγικά του συστήματα νομός όπως είναι ο νομός Σερρών.
Χαίρομαι επίσης που είναι πολύ έμπειρος Πολιτικός. Σας θυμίζω ότι είναι Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου 19 χρόνια και είναι η 7η θητεία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, άρα είναι έμπειρος Πολιτικός και Κοινοβουλευτικός και γι΄ αυτό και για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Θέλω επίσης να πω ότι γνωρίζω πολύ καλά το νομό Σερρών, είτε ένεκα της καταγωγής μου από το γειτονικό νομό της Δράμας, είτε αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης γνωρίζω και τα Πορόια, ξέρω πολύ καλά το όμορφο μέρος καταγωγής του, τον γυναικείο συνεταιρισμό και τα προϊόντα που παράγουν, επομένως είμαι γνώστης πολύ καλά του νομού του και της περιοχής του.
Όπως ξέρω και το σημαντικό έργο που έχει κάνει τόσο στο Κοινοβούλιο, ξέρω τη μαχητικότητά του μέσα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συμμετείχε, άρα πολύπλευρα και πολυποίκιλα είναι γνώστης του αντικειμένου.
Θέλω λοιπόν να τον καλωσορίσω, να τον διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν μαζί για να βοηθήσουμε τον τόπο και τον πρωτογενή τομέα και να του ευχηθώ και εκείνου καλή επιτυχία στο έργο του».
Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Δε βρίσκω λόγια να ευχαριστήσω και τον κ. Υπουργό, τον κ. Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Χαρακόπουλο, για τα πολύ καλά τους λόγια. Ελπίζω να φανώ πάνω απ’ όλα χρήσιμος και συνεργάσιμος, που είμαι όλα  αυτά  τα χρόνια και όλοι μαζί, μ’ αυτή τη συνεργασία, με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να τα καταφέρουμε να πάμε τη γεωργία μας  και την κτηνοτροφία μας μπροστά, αλλά και  τη χώρα μας πάνω απ’ όλα.
Θέλω πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ευθύνη είναι τεράστια, ιδίως τώρα που  μπαίνουμε σε μια  νέα προγραμματική περίοδο, για ν’ αξιοποιήσουμε τους πόρους και τις δυνατότητες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά και από τον κ. Υπουργό και από τον Αναπληρωτή κ. Υπουργό.
Με τη συνεργασία όλων, ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε προς όφελος του αγροτικού κόσμου και της Ελλάδος. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για τα καλά λόγια που είπε στην αρχή. Το έργο του Μάξιμου Χαρακόπουλου είναι σημαντικό και ελπίζω κι εγώ ως συνεχιστής αυτού του έργου, να προσθέσω ένα λιθαράκι προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφικής.
Όμως νομίζω ότι τα πολλά λόγια περιττεύουν και μέσα από την πράξη θα μας κρίνετε όλοι. Γιατί εγώ αυτή τη στιγμή  έχω να επιδείξω μόνο το κοινοβουλευτικό μου έργο, δεν έχω αναλάβει Υπουργός άλλη φορά και νομίζω ότι κι εσείς οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με το κριτικό σας μάτι, μπορείτε να μας διορθώνετε και στα τυχόν λάθη τα οποία μπορεί να κάνουμε, να μας βοηθήσετε να προχωρήσουμε μπροστά γιατί και η δική σας αγωνία είναι ο τόπος να πάει μπροστά.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι και η δική  μου η καταγωγή είναι από έναν αγροτικό νομό κι από ένα χωριό που είναι στα σύνορα και μάλιστα από αγροτική οικογένεια. Έχω ζήσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και νομίζω ότι θα υπηρετήσουμε και τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο συνεργαζόμενοι όλοι μαζί, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου μπαίνουμε σε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που μπορεί να προσφέρει  πάρα πολλά στον τόπο μας, στην περιοχή μας και φυσικά  στην Ελλάδα που όλοι προσδοκούμε να τη δούμε σε μια άλλη κατάσταση.
Νομίζω ότι περιττεύουν, όπως είπα προηγουμένως, τα πολλά λόγια. Θα κριθούμε όλοι με τις πράξεις μας. Ο κ. Υπουργός, πράγματι δεν είναι μόνο Καθηγητής πάνω στα θέματα αυτά αλλά και ως πολιτικός, έδειξε ότι εργάζεται με ζήλο, με αξιοπρέπεια πάνω απ’ όλα και προσπαθεί όσο μπορεί περισσότερο. Κι αυτό το έδειξαν οι πράξεις.
Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί καλά και αυτό κ.  Υπουργέ σας το εγγυώμαι και θα το δείτε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ».