ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Με την παρούσα επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη δυσφορία μας για τη μεγάλη οικονομική βλάβη και ζημία που υφίστανται οι επιχειρήσεις του Νομού Σερρών αλλά και της Βόρειας Ελλάδας εν γένει, εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας – Βουλγαρίας. 

Τα ανοιχτά σύνορα είναι ζωτικής σημασίας για τη διεξαγωγή εμπορίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και προσφέρουν τεράστιο οικονομικό όφελος στις δύο χώρες. Εξάλλου, η γείτονα χώρα και βάσει των επίσημων στοιχείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής και προσοδοφόρος εξαγώγιμος προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις και έτσι όπως έχει η κατάσταση τώρα είναι ορατός ο κίνδυνος να απολεσθεί το 1.400.000.000 ευρώ τζίρου των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων. 

Ωστόσο, τέτοιες μορφές «διαταραχής» στις μεταφορές συνιστούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις επιχειρήσεις του τόπου μας, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν αυτές τις οδούς, και εύλογο είναι ότι δημιουργούνται επιπρόσθετα κόστη στη λειτουργία τους. Παράλληλα, βάσιμα εκτιμούμε ότι οι Βορειοελλαδίτικες κυρίαρχα επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σε πολλά επίπεδα από το εμπορικό «μπλακ-άουτ» σε βαθμό τέτοιο που να υπάρχει ο φόβος να μειωθεί η παραγωγή, να ακυρωθούν συμβόλαια, να συντελεστεί ραγδαία πτώση των πωλήσεων ενώ η αδύνατη εμπορευματική μεταφορά και συναλλαγή από το κομβικής σημασίας και θέσης Λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύναται να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον των συνεργαζόμενων αλλοδαπών επιχειρήσεων. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών, ζητούμε και από εσάς και από την ελληνική κυβέρνηση συνολικά να εντείνετε τις προσπάθειές σας, να ενεργήσετε δραστικά και καταλυτικά και πάντως να έρθετε σε συμφωνία το ταχύτερο με τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εμπορευματικές και οικονομικές σχέσεις προς και από τη Βουλγαρία αλλά και προς τις λοιπές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Κύριε Υπουργέ, είναι αδήριτη η ανάγκη να εξευρεθεί το συντομότερο μια χρυσή και κοινά αποδεκτή λύση που θα «λυτρώσει» κυριολεκτικά το επιχειρείν των Σερρών και της Β.Ελλάδας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μέγκλας