Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε.Ε.Ε. – “ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ, ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ”

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Σερραϊκές επιχειρήσεις με το διασυνοριακό κυρίως παρεμπόριο επισήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 στο ΕΒΕ Αθηνών.
Ο κ. Μαλλιαράς μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες που δέχεται διαρκώς το Επιμελητήριο από τα μέλη του καθώς οι Σερραϊκές επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν με άνισους όρους, κυρίως λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία και της ελλιπούς στελέχωσης του τελωνείου του Προμαχώνα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως πρόκειται για ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο όμως έχει ενταθεί εν μέσω πανδημίας και επισήμανε την ανάγκη για άμεση λύση του. Κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του τελωνείου στον Προμαχώνα με σύγχρονες υποδομές , υψηλής τεχνολογίας εποπτικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.
Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα μελετηθούν εκτενώς ενώ αυτό που αποφασίστηκε ομόφωνα ήταν η σύναψη μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΕΕ και την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την πάταξη του παρεμπορίου, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τονίστηκε δε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν τα επιμελητήρια της χώρας να στηρίξουν και σε υλικοτεχνική υποδομή, το έργο της υπηρεσίας ενισχύοντας έμπρακτα τον μηχανισμό καταστολής.