Συνάντηση Εργασίας μεταξύ των Αναπτυξιακών Φορέων του Νομού Σερρών υπό την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σερρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Εργασίας μεταξύ των Αναπτυξιακών Φορέων του Νομού Σερρών υπό την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σερρών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θετικά αποτελέσματα διεξήχθη η Συνάντηση Εργασίας που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, το Επιμελητήριο Σερρών ως Εταίρος των Αναπτυξιακών Συμπράξεων (Α.Σ.) «Κοινωνικός Στρυμόνας», Σερραϊκή Γη» και «Συνεργώ στην Απασχόληση», στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση στο Νομό Σερρών.
Η Συνάντηση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, σκοπό είχε την δικτύωση και τον συντονισμό μεταξύ των τοπικών αναπτυξιακών Φορέων απασχόλησης και κατάρτισης του Νομού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση προσπάθειας γύρω από τα θέματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και αναβάθμισης του μορφωτικού επιπέδου του ενεργού πληθυσμού της περιοχής. Απώτερος στόχος η διασφάλιση κατ’ αμοιβαίο τρόπο των συμφερόντων του άνεργου πληθυσμού όσο και αυτών της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας με προοπτική ενίσχυσης της οικονομίας του Νομού.
Με πραγματική ζέση ανταποκρίθηκε το σύνολο των προσκεκλημένων Φορέων στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, ενώ διεξήχθη πολύωρη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους των Φορέων που παρευρέθηκαν. 
Τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών εκπροσώπησε ο  Αντιπρόεδρος Α’, κος Γιαννάκης Δημήτριος, ο οποίος αφού, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε  στη σκοπιμότητα της  πρωτοβουλίας αυτής.
Κύριος ομιλητής και συντονιστής της Συνάντησης ήταν ο κος Αραπάκης Γεώργιος, Διευθυντής του ΚΕΚ Π.Κ.Μ.- Π.Ε. Σερρών, Διαχειριστής Α.Σ. Κοινωνικού Στρυμόνα, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα τρέχοντα Προγράμματα Επιδότησης για την πρόσληψη προσωπικού του Υπουργείου Απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης δικτύου στο πλαίσιο του ΤΟΠ-ΕΚΟ «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την απασχόληση στον Ν. Σερρών».   
Στην συνάντηση παρευρέθησαν από πλευράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κος Ι. Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, καθώς κι ο κος Α. Μπαζδάνης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, ενώ από πλευράς του Δήμου Σερραίων ο κος Π. Γρηγοριάδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, και η κα Α. Κοκκινίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβράβευσαν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σερρών, ενώ παράλληλα συμφώνησαν ότι αποτελεί υποχρέωση των Φορέων που διαχειρίζονται συγχρηματοδοτούμενους πόρους να αξιοποιούν κατά το μέγιστο τα κονδύλια προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.  
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας – Σέρρες, κος  Δ. Πασχαλούδης, ο οποίος παρακολούθησε με θέρμη τη συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της, επισήμανε την απώλεια του κοινού βηματισμού των Φορέων, δηλώνοντας ότι δεν αρκεί η μονομερής δράση έκαστου. Για αυτό κατέληξε ότι είναι καιρός συμπράξεων και συνεργιών, όχι μόνο μεταξύ Φορέων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων καθώς στον ιδιωτικό τομέα στηρίζεται η πρόοδος της οικονομίας. 
Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο Διευθυντής του ΙΕΚ Σερρών, κ. Ασημάκης Κατής, ο Διευθυντής του ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ ΙΕΚ, κ. Ναζηρίδης, η εκπρόσωπος της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Χαρίση, καθώς και ο εκπρόσωπος της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γρ. Μυστακίδης, καθένας εκ των οποίων εστίασε στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει.
Το δικό τους στίγμα όμως έδωσαν και οι εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ ΚΠΑ 2 Σερρών, κος Κ. Παπαδόπουλος, κα Δ. Καρακατσάνη, κα Δ. Γιοβάνογλου, εστιάζοντας στις ποικίλες δράσεις του Φορέα προς ενίσχυση της απασχόλησης όσο και επισημαίνοντας τις εξωγενείς καθυστερήσεις επί του έργου τους. Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν περί της υποχρέωσης πιστοποίησης των επιχειρήσεων και των ανέργων ως χρηστών με την έκδοση κλειδάριθμου ΟΑΕΔ προκειμένου να συμμετέχουν σε σχετικά προγράμματα επιδότησης.
Κοινό συμπέρασμα στο οποίο ωστόσο κατέληξαν όλοι είναι η υποχρεωτική γέφυρα που πρέπει να δημιουργηθεί μεταξύ φορέων εκπαίδευσης και φορέων απασχόλησης. Ειδάλλως, πέρα από τη διαπίστωση ότι υπάρχει στις Σέρρες σημαντικό δυναμικό ανθρώπων, πάντα θα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα «πού θα τοποθετηθούν όλοι αυτοί».
Το Επιμελητήριο Σερρών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός Φορέα «Ομπρέλα», μιας κοινής πλατφόρμας εν ολίγοις για τη διοχέτευση των ανέργων στην αγορά, ώστε να διασφαλιστούν απτά τα αποτελέσματα υπέρ της απασχόλησης, ανανέωσε για αρχές Σεπτεμβρίου το ραντεβού της με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, στο πλαίσιο των θεμιτών δεσμεύσεων ενός Τοπικού Σύμφωνου Συνεργασίας.