Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση στο Επιμελητήριο του Γενικού Γραμματεία της Δημοκρατίας της Κούβας με Καπνικούς Συνεταιρισμούς του Νομού Σερρών

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας, κ. Jose Julian Cala Sague,  στις Σέρρες, προσκεκλημένου του Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής Φιλίας Σερρών, θεωρήθηκε από πλευράς του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Αριστείδη Δρογαλά, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνάντηση εργασίας με μέλη της Διοίκησης και στελέχη των δύο Καπνικών Συνεταιρισμών του Ν. Σερρών, δεδομένης της μεγάλης πείρας της χώρας της Καραϊβικής στην παραγωγή και επεξεργασία καπνού.

Ο Κουβανός επίσημος,  το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010, επισκεπτόμενος το Επιμελητήριο και συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής Φιλίας Σερρών, κ. Β. Καρατζιά κ.ά. μέλη του Συνδέσμου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, κ. Μιχαήλ Τσερβίστα και στελέχη του Καπνικού Συνεταιρισμού «Ο Βισάλτης», καθώς και με το Γενικό Διευθυντή, κ. Κώστα Παπαδόπουλο, του Καπνικού Συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παπάς» και έγινε μία γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σχετικά με τις συνθήκες και τις τεχνικές παραγωγής και επεξεργασίας καπνού τόσο στην Κούβα, με τη μοναδική παραγωγή των πούρων Αβάνας, όσο και στις Σέρρες με την ξεχωριστή και υψηλής ποιότητας ποικιλία καπνού μπασμάς. 

Ο κ. Sague, αφού ανέφερε ότι η χώρα του, ύστερα από το άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της Ε.Ε., επιδιώκει την προώθηση οικονομικών συνεργασιών μέσω επίσημων φορέων, όπως είναι τα Επιμελητήρια, είδε πολύ θετικά την προοπτική ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα του καπνού μέσω διασυνδέσεων με τους αντίστοιχους οργανισμούς και συνεταιρισμούς της Κούβας, ενώ έμεινε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ειδικής επιχειρηματικής αποστολής εκεί.

«Χρειάζεται να υπάρχει ένα όραμα, μεράκι και άνθρωποι με τόλμη που θα μπουν μπροστά για να το κάνουν πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ, κ. Α. Δρογαλάς, σχετικά με την προοπτική δημιουργίας μονάδας παρασκευής πούρων στις Σέρρες, ως μιας εναλλακτικής διεξόδου για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας που θα το πιστέψουν.

Στο τέλος της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα, επιδόθηκαν στοιχεία για το οικονομικό, επιχειρηματικό και τουριστικό προφίλ του  Νομού, και έγινε ανταλλαγή χαρακτηριστικών προϊόντων των Σερρών και της Κούβας, με το συνδυασμό σερραϊκής ταντούρας με κουβανέζικο ρούμι να δημιουργεί μια μοναδική γευστική εμπειρία.