ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κ.Ε.Ε.Ε.) ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 5ης Μαϊου 2015 ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗNΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της “Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.” και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α΄35)».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών είχε προβεί σε μια σειρά ενεργειών από τον Ιανουάριο του 2014 με αποκορύφωμα τις επιστολές που είχε στείλει στον τότε Πρωθυπουργό της χώρας, στον οποίο παρουσίαζε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών για το Εργοστάσιο Ζάχαρης ενώ είχε πάρει μέρος σε συσκέψεις που είχαν θέμα τη βιωσιμότητα του Εργοστασίου.

 Σημειώνουμε ότι το Σ/Ν ψηφίστηκε από τις Επιτροπές και ύστερα από επικοινωνία με τη Γραμματεία των Επιτροπών στη Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι το Σ/Ν συζητείται στην Ολομέλεια την προσεχή Παρασκευή.
Παρακάτω το Link από τηντηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων με τη συνεδρίαση των εν λόγω Επιτροπών
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#9acd9e73-8c04-4fc4-b9e1-a49000afcf7d
 Η συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για τη ΕΒΖ. Η ομιλία και οι παρεμβάσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών στο ….34:00 και στο …157:47 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ 06.05.2015
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΜΕΓΚΛΑ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κ.Ε.Ε.Ε.) ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 5ης Μαϊου 2015 ΤΗΣ  ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗNΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: Σχέδιο Νόμου 
«Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της “Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.” και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α΄35)». 
Παρόντες από το Υπουργικό Συμβούλιο: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας    και Νάντια Βαλαβάνη, Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
1η Τοποθέτηση:                                      
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, κα Ευαγγελία Αμανατίδου: Είχε ζητηθεί  από την Επιτροπή μας να εκπροσωπηθεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Εδώ έχω…………….. τον κ. Χρήστο Μέγκλα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών……………..Κύριε Μέγκλα, το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ: Καλημέρα, κυρία Πρόεδρος, Καλημέρα, κύριοι Υπουργοί, καλημέρα σε όλους. Είμαι από τις Σέρρες Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και είμαι και γεωτεχνικός. Από το 2003  που είχαμε 390.000 στρέμματα στην Ελλάδα  ετησίως ζαχαροτεύτλων καλλιεργούμενα και σε κατανάλωση, αν δεν κάνω λάθος,  360.000 τόνους περίπου, δηλαδή ίσα ίσα τα φέρναμε, έχουμε φτάσει πλέον σε καλλιέργεια 50.000 στρέμματα και με εισαγωγές που γίνονται  από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία δίνει φασόν,  έχοντας το πλαφόν παραγωγής της μισής περίπου κατανάλωσης στην Ελλάδα, σε κάποιες ξένες χώρες (αφού δεν το παράγει) και με αρνητικά συνεχή αποτελέσματα.   Παρόλο που ξέραμε από το 1976 ότι είχαμε κάποια προβλήματα, η Αγροτική Τράπεζα,  από κάποια μελέτη που λέει ότι: ήμασταν πρώτοι σε αποδόσεις, τελευταίοι σε ζαχαρικό τίτλο, πρώτοι σε αμοιβές προσωπικού και κάποια άλλα στοιχεία. Δηλαδή ξέραμε ότι κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Παίρνουμε τα αρνητικά στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης:  το 2005 μείον 3 εκατομμύρια, το 2008 μείον 43, το 2010-11 μείον 10, το 2011, σας θυμίζω, την επόμενη χρονιά,  είχαμε ρεκόρ 20ετίας τιμών. Τώρα, δυστυχώς, έχουν πέσει οι τιμές κι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο γεννάει ζημιές. Κατά τη γνώμη μας, εμείς σαν Επιμελητήριο Σερρών, παρακολουθούμε την κατάσταση και σαν Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κι έχουμε δει ότι καλά  τα 30 εκατομμύρια που πρέπει να δώσουμε για να σωθεί, αλλά δεν λύνει αυτό το πρόβλημα. Διότι αυτή η βιομηχανία γεννάει συνεχώς ζημιές και πρέπει να σκύψουμε από πάνω να σταματήσουν οι ζημιές και όλοι μαζί να σώσουμε τα εργοστάσια,   όσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
    Οι αγρότες πρέπει να κερδίζουν για να καλλιεργήσουν. Για παράδειγμα, στο Νομό Σερρών έχουμε 1.300.000 στρέμματα και  καλλιεργούνται τελευταία, αντί 60.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν παλιά ζαχαρότευτλα, τώρα καλλιεργούνται  μόνο 5000, ενώ καλλιεργούνται επίσης  108000 στρέμματα ηλίανθου και 20.000 στρέμματα ελαιοκράμβης, 230.000 στρέμματα καλαμποκιού κ.λ.π. Δηλαδή, δεν πληρώθηκε ο αγρότης, δεν έβγαλε κέρδος, δεν θα καλλιεργήσει. Είναι απλά τα πράγματα.
    Εμείς είμαστε υπέρ του να δοθούν τα χρήματα, αλλά πρώτα πρέπει να βρεθεί λύση πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Θα πάνε στους αγρότες; Αν δεν πάνε στους αγρότες, θα πάνε όπου πήγαν και τα προηγούμενα χρήματα που ήθελαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Νομίζουμε ότι θέλει η απόφαση να την σκεφτούμε όλοι μαζί, να τα βάλουμε κάτω, να υποχωρήσουν όλοι όσοι δημιουργούν έξοδα στη βιομηχανία, να την βοηθήσει η Κυβέρνηση και να μπορούμε να πληρώσουμε τους αγρότες στον ένα μήνα ή δύο μήνες,  όπως πληρώνονται από το καλαμπόκι, και όχι στους έξι μήνες κι ένα χρόνο που πληρώθηκαν πέρσι. Αφού πληρώθηκαν αργά για αυτό και δεν καλλιεργούν φέτος. Σας ευχαριστώ πολύ.  
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2η Τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών,  ως εκπροσώπου της Κ.Ε.Ε.Ε. στη συνεδρίαση της 5η Μαϊου 2015 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, κα Ευαγγελία Αμανατίδου: Ευχαριστούμε, ο κ. Μέγκλας Χρήστος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ: Ευχαριστώ, 160.000 στρέμματα ζαχαροτεύτλων βάσει της ΚΑΠ, έχουμε δυνατότητα παραγωγής. Παράγουμε μόνο 50.000 τόνους ζάχαρης στα 50.000 στρέμματα περίπου. Δηλαδή παράγουμε 50.000 και εισάγουμε τη διαφορά μέχρι 320.000 τόνους κατανάλωσης. Αυτή η ΚΑΠ, όμως, μέχρι πότε είναι; Είναι μέχρι το ’17; Εάν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας πουν «Εσάς σας δώσαμε δικαίωμα για 160.000 τόνους παραγωγής και εσείς παραγάγατε μόνον 50.000» είναι φυσικό την επόμενη φορά, αν συνεχιστεί, να μας πουν «Δώστε μας πίσω τη διαφορά».
    Για αυτούς που δεν ξέρουν, νομίζω 450 € ανά τόνο δασμό πληρώνει κάποιος για να φέρει ζάχαρη από τρίτη χώρα. Δηλαδή είναι σχεδόν μονοπωλιακή κατάσταση και δεν μπορεί εύκολα να φέρει κάποιος εισαγωγέας ζάχαρη. Εμείς παρακαλουθώντας ότι πριν χρόνια κλείσαν τα δύο εργοστάσια της Ξάνθης και της Λάρισας, μάλιστα ο τότε Υπουργός έλεγε ότι θα γίνουν, θα μετατραπούν σε Εργοστάσια Βιομεθανόλης, αυτό δεν έγινε και την περσινή χρονιά από τα τρία εργοστάσια που απέμειναν, φυσικά αφού δεν παράγεις και αφού δεν σπέρνουν οι παραγωγοί, από τα τρία εργοστάσια Σερρών, Πλατέως και Ορεστιάδας κατέληξε η προηγούμενη Κυβέρνηση να μείνει μόνον του Πλατέως. Άρα  έχουμε δύο εργοστάσια φέτος και του χρόνου Σερρών και Ορεστιάδας, παρόλο που η σημερινή θέση της Κυβέρνησης ήταν να τα στηρίξει τα εργοστάσια και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά εφόσον οι αγρότες δεν πείστηκαν να σπείρουν ή ο καιρός δεν τους βόλεψε, πιο πολύ δεν πείστηκαν, πιστεύω, άρα και για φέτος και για του χρόνου τα δύο εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδος, με λύπη μας γιατί είμαι Σερραίος, δεν φαίνεται να λειτουργούν. Εμείς σαν Επιμελητήριο Σερρών, και συμφωνεί και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, έχουμε κάνει από πέρσι, από τον Ιανουάριο του ΄14 μία πρόταση προς την Βιομηχανία Ζάχαρης και στη Διοίκησή της και στον Υπουργό Γεωργίας και στον Πρωθυπουργό, για να πάρει το εργοστάσιο, αφού λέει ότι κλείνει το εργοστάσιο Σερρών, από το να το έχουμε κλειστό ένα εργοστάσιο, γιατί δεν έχουμε και πολλά στις Σέρρες, δεν απέμειναν πολλά, προτείναμε το Επιμελητήριο να πάρει τη διοίκηση και να λειτουργήσει το Εργοστάσιο Σερρών με τη ζημιά δικιά του, και στο κέρδος του να δώσει 10% σαν ενοίκιο στη Βιομηχανία Ζάχαρης ή στο Κράτος που θα αποφασίσει. Νομίζω αυτό θα μπορούσε να προταθεί και από το Επιμελητήριο Έβρου και από το Επιμελητήριο Ημαθίας, μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, σας δίνω μία λύση. Αν θέλετε το κάνουμε και στα τρία εργοστάσια που απέμειναν, αν θέλετε το κάνουμε μόνον στο Σερρών, τουλάχιστον αφού το ΄χουμε που το ΄χουμε κλειστό το εργοστάσιο τι είχαμε, τι χάσαμε. Τη ζημιά εμείς την αναλαμβάνουμε.  Σας ευχαριστώ.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………